Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 - harmadik pályázati felhívás HURO/0901

Kiíró intézmény: Regionális Fejlesztési és Lakásügyi Minisztérium
Beadási határidő: 2010. január 22.                                                                                  

EU-sTéma: Kutatás, Régió- és vidékfejlesztés, Turisztika
Célcsoport: Civil szervezet, Oktatás-kutatás, Önkormányzat
Elnyerhető pályázati összeg: E pályázati felhívás keretében több mint 20 millió Euró vissza nem térítendő ERFA közösségi forrás áll rendelkezésre.
Önrész mértéke: 5% magyar 2% román
Pályázók köre: A közcélú tevékenységet folytató non-profit szervezetek (állami intézményektől a helyi közigazgatási szervezeteken keresztül a civil szervezetekig és kereskedelmi kamarákig), akik a határtérségben tevékenykednek és a határ túloldalán levő szervezetekkel együttműködnek
Összefoglaló:
A támogatott tevékenységek köre igen széles. A határon átnyúló közlekedés fejlesztését célzó tanulmányok/tervek elkészítése vagy a hírközlés fejlesztése mellett lehetőség van természetvédelmi, az üzleti együttműködést elősegítő és a turizmus fejlesztését megcélzó projektekkel is pályázni. Nem marad ki továbbá a közös kutatások és a K+F tevékenységekben érintett szektorok közötti együttműködések támogatása, akárcsak az oktatási, munkaerő-piaci és egészségügyi/veszélyelhárításban részt vevő intézmények közötti kooperáció felélénkítése. Ugyanakkor ismét jelentős forrás áll rendelkezésre a korábbi kiírásban oly népszerűnek bizonyult közösségek közötti együttműködés intézkedési területre.
Jelen pályázati felhívás egylépcsős eljárásban teljes, szoft jellegű pályázatok benyújtását teszi lehetővé.

A postára adás határideje 2010. január 22. A határidőn túl postázott, vagy az érkeztetési időt követően beérkező pályázatokat érvénytelennek tekintjük.


www.mdrl.ro

 

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.