Szabó Klára Réka, az EuroTop Consulting munkatársának pályázatírási tippjei

 

Az alábbiakban egy olyan „jótanács gyűjtemény olvasható, amelyet ha egy kezdő, vagy akár „középhaladó pályázatíró figyelmesen elolvas és alkalmaz, azzal nagyban hozzájárul pályázata sikeréhez. 

Íme a legfontosabb tudnivalók:

Ne reagáljunk minden pályázati lehetőségre!

Bár kissé ellentmondásosnak tűnhet a fenti kijelentés, a pályázatírás legfontosabb alapelve, hogy az ötletekhez kell pályázati kiírásokat keresni, nem a pályázati kiírásokhoz „készül az ötlet! Éppen ezért igyekezzünk mindenekelőtt a céljainkkal, stratégiánkkal összhangban levő pályázati lehetőségeket előnyben részesíteni, ne „dobjunk össze egy pályázatot csak azért, mert épp ott a lehetőség.

Tervezzünk időben!

Ha megtaláltuk a nekünk megfelelő pályázati kiírást, lássunk időben munkához, ne beadás előtt 1-2 nappal fogjunk hozzá. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy pályázat jóval nagyobb eséllyel lesz sikeres, ha sikerül végigvenni minden lépést és a megfelelő időt eltölteni a megtervezéssel és megírással.

Mindig tervezzünk írásban!

A megfelelő tervezés nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy minőségi munkát végezhessünk. Éppen ezért tudatosan tervezzük meg, hogy melyik nap, mikor, mennyi időt tudunk erre fordítani, és hogy ki vesz még részt a megírásban! Még jobb, ha le is írjuk az időbeosztást, megjelölve a határidőt és felelősöket egyaránt.

Legyünk felkészültek a pályázati kiírást illetően!

Mindig szerezzük be az összes releváns információt (pályázati felhívás, pályázati útmutató, pályázati adatlap, kötelező formanyomtatványok, stb.) a kiírással kapcsolatban és alaposan olvassuk el! Ez segít eldönteni, hogy megfelel-e szervezetünk céljai számára a pályázati kiírás, illetve képet kapunk arról is, hogy mi mindent kell figyelembe venni a pályázat megírásakor, ezért ezen nem érdemes spórolni.

Merjünk kérdezni a kiírótól!

A pályázat kiírói nem csak azért vannak, hogy kiírják, befogadják és elbírálják a pályázatokat! Az egyik legfontosabb feladatuk a potenciális pályázók tájékoztatása, informálása, kérdéseiknek a megválaszolása! Ne féljünk kérdezni, érdeklődni!

Ne változtassunk a megadott formanyomtatványon!

Nagyon fontos kritérium, hogy a formanyomtatvány azért formanyomtatvány, mert be kell tartani annak formaiságát, azaz a pályázó nem változtathat annak szerkezetén!

A kötelezően csatolandó mellékleteket kötelező csatolni, tehát csatoljuk!

A kötelezően csatolandó mellékletek listáját a pályázat kiírói a felhívásban mindig közzéteszik. Ezeket a mellékleteket abban a sorrendben kell csatolni, ahogyan azt a pályázat kiírásában kérik, így kisebb az esélye, hogy a pályázat készítője-összeállítója kihagyjon valamit.

Csak annyi helyet használjunk fel, amennyi a rendelkezésünkre áll!

A pályázatokat legtöbb esetben a kiíró által rendelkezésre bocsátott formanyomtatványon kell benyújtani! Ügyelni kell arra, hogy az egyes rovatokat úgy töltsük ki, hogy a rendelkezésre álló helyen, illetve a formanyomtatvány szerint megadott mennyiségű helyen férjen el a pályázati szöveg! Ellenkező esetben megtörténhet, hogy pályázatunkat, formai hibára vonatkozva, el sem olvassák és visszautasítják.

Minden rovatot töltsünk ki!

Figyeljünk arra, hogy a formanyomtatvány minden rovatát töltse ki, mert ha véletlenül kihagy egy fontos rovatot, akkor a pályázatot formai hiba miatt visszautasíthatják!

Strukturáljuk mondanivalónkat!

A pályázat megírása egyfajta logika alapján történjen, ami a pályázati cél pontos megfogalmazásától kezdve a sikeres megvalósításhoz szükséges emberi, anyagi és tárgyi feltételek felhasználásán át, a lebonyolításig és a projekt zárásáig terjed!

Fogalmazzunk kijelentő módban!

A pályázatban használjunk végig kijelentő módot, és kerüljük a feltételest! A kijelentő mód használata azt sugallja a bírálóknak, hogy a pályázat írója minden lényeges dolgot előre eltervezett, és biztos a dolgában.

Időben kezdjük megírni a szakmai részeket, a költségvetésünk pedig illeszkedjék a szakmai részhez!

A költségvetési terv összeállításához csak akkor kezdjünk hozzá, ha már a szakmai résszel elkészültünk. A költségvetés elkészítésénél vegyük számításba, hogy milyen önerővel rendelkezünk, majd összesítse, hogy az egyes programelemekhez, pályázati részcélokhoz milyen mértékű és típusú forrásra lenne szükség! Ha mindezen információk rendelkezésünkre állnak, akkor összeállíthatjuk a költségvetést, amely szorosan kell, hogy illeszkedjen a program szakmai tervéhez! Törekedjünk arra, hogy a költségvetésben ne csak a jelen pályázaton igényelhető összeg szerepeljen (ne csak abból tervezzünk minden költséget állni), próbáljunk bevonni más forrásokat is!

Adjunk értékelési mutatókat a döntéshozó kezébe!

Figyeljünk arra, hogy a pályázati célmegvalósulást az elszámolásnál általában valamilyen jól definiálható eredménymutatóval mérve kell bemutatni (példányszám, résztvevők száma, visszajelzési arány, stb.). Ne gondoljuk, hogy a program „magáért beszél, mérési mutatókat mindig használni kell!

Utaljunk a hosszútávú hatásokra és fenntarthatóságra! 

A legtöbb pályázati kiíró szándéka, hogy közép, vagy hosszútávon is hatással bíró, eredményeket felsorakoztató programok szülessenek. Feltétlenül írjuk le, hogy a pályázati forrás elnyerése esetén a megvalósítást követően milyen eredményekkel, milyen jövőbeni kihatással bír majd a program!

Olvass, olvass, olvass!

Ha elkészült a pályázat, olvassuk el legalább egyszer elejétől a végéig! Kérjünk meg valakit, hogy ő is olvassa el! Ami ugyanis nekünk egyértelmű, nem biztos, hogy egy idegennek is az! Javítsuk a hibákat!

Írjuk alá a pályázatot minden helyen, ahol kérik!

Nagyon fontos, hogy egy pályázati formanyomtatványt a legtöbbször nem csak egy helyen kell aláírni, hanem a nyilatkozatoknál, a költségvetési tervnél, a csatolt mellékleteknél is, sőt, egyre több pályáztató kéri, hogy a pályázat teljes dokumentációját – minden oldalt- írjon alá a pályázó képviselője. Ügyeljünk arra is, hogy ha eredeti aláírást kér a pályáztató, akkor nem felel meg a fénymásolt aláírás.

Fordítsunk megfelelő időt és figyelmet a részletekre!

Ha elkészült a pályázati dokumentáció, figyeljünk kellően oda, hogy minden legyen kitöltve és csatolva a helyén. Mivel az ördög – aki sohasem alszik- a részletekben bújik meg, figyeljünk oda ezekre.

Csomagoljunk megfelelően és figyeljünk oda a határidőre!

Ha elkészült a pályázati dokumentáció, a megfelelő példányszámban, a kiírásnak megfelelően tegyük borítékba, jól elkülöníthető módon, példányonként külön külön összefűzve. Tüntessük fel a borítékon a címzett és feladó nevét és címét, illetve a pályázati azonosítót. Mindig tartsuk be a megadott határidőt, az ezután érkező pályázatokat ugyanis minden esetben visszautasítják.

Megjelent: erdely.ma

 

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.