Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

 

Az osztrák cég a terv elkészítését 3,5 millió euróért vállalta, ezt uniós alapokból fizetik. A szerződés értelmében október elejéig el kell készülnie a vidékfejlesztési terv első változatának, majd a szakmai egyesü­letekkel és partnerekkel való közös megbeszélés és átdolgozás után a minisztérium ve­zetősége úgy számol, hogy jövő év januárjában el tudják küldeni az unió szakbizottságához a jóváhagyás megszerzése ér­de­kében.

A szaktárca felelősei állítják, hogy az új programba csak a legfontosabb, a beruházások megvalósítását célzó pályázható fejezeteket foglalják bele. „Nem szándékszunk pályázható, uniós és nemzeti költ­ségvetésből származó pénzeket biztosítani az eddigi összes 25 pályázható fejezetre, miként a mostani vidékfejlesztési terv­ben. De mindenképp megmaradnak a beruházásokat célzó pályázható területek a vidéki infrastruktúra és a farmok szintjén, a fiatalok vidéki letelepedésének támogatására, az agrár-élelmiszeriparban történő kor­sze­rűsítési beruházások megva­lósítására” – nyilatkozta Achim Irimescu államtitkár.

Egyelőre nem tudni, melyik az a 14 pályáz­ható fejezet, amelyre remélhetőleg jövő ősztől lehet pályázatokat letenni. A fiatal gazdák vidéki letelepedésének támogatása biztos (az unió is felfigyelt a vidéki gazdál­kodó társadalom elöregedésére). A pályáz­ható pénzösszeg még bizonytalan, a minisztérium vezetősége egyszer 50, máskor 70 ezer euróról beszél. Biztos, hogy a Leader-csoportok újabb pályázatokat tehetnek le, Romániának a vidékfejlesztésre előirányzott 7,14 milliárd euróból 5 százalékot a Leader-programra kell költenie.

Így országszinten a 163 működő Leader-csoport 358 millió eurót pályázhat meg. A szakminiszter nem indítja újra a félig önfenntartó gazdaságok 7500 eurós (évente 1500 eurós) támogatását, ezt Daniel Constantin szakminiszter többször is említette. Viszont létezne egy új, a családi gazdaságokat támogató, 15 ezer eurós, önrész nélküli pályázati le­hetőség – aminek bevezetése még nem biztos.

A vidékfejlesztési pénzalap elosztásánál nagy a tolakodás, érezhető a déli nagy gazdaságok lobbija. Legutóbb pedig a szakmai szervezetek vezetői is (a Mezőgazdasági Termelők Országos Ligájának – LAPAR – elnöke, de még a háromszéki tenyésztőket is magában foglaló szarvasmarha-te­nyész­tők federációjának elnöke is) a kisgazdaságok támogatásának lehetősége ellen beszéltek.

 

Forras:erdely.ma

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.

Románia adósságokat törleszt

Több mint 164 millió eurót fizet most vissza Románia a Nemzetközi Valutaalapnak. A kormánynak a 2009-ben megkötött készenléti hitelmegállapodás törlesztőrészleteit és a kamatokat kell kifizetnie.