Pályázat – Zöld Filantrópia

 A Zöld Filantrópia egy olyan képességfejlesztő és adományi program amely a romániai környezetvédelmi civilszervezetek anyagi fenntarthatóságának megerősítését támogatja a forrásgyűjtési képesség (fundraising) fejlesztése által.
A programot a Polgár-Társ Alapítvány ülteti életbe, partnerségben az Asociatia pentru Relatii Comunitare-val.
A programot támogatja a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

A program célja a romániai környezetvédelmi szervezetek anyagi fenntarthatóságának megerősítése.

Célkitűzések:
- a romániai környezetvédelmi civilszervezetek forrásgyűjtési képességének fejlesztése
- a romániai környezetvédelmi civilszervezetek tapasztalatának fejlesztése a közösségekből való forrásgyűjtés terén
- olyan forrásgyűjtési módszerek életbeültetésének támogatása amelyek magánszemélyeket és/vagy cégeket céloznak meg
- a polgárok filantropikus magatartásának bátorítása környezetvédelemi célok érdekébe

A program költségvetése: Pályázatokra szánt összeg: 92.400 USD-nek megfelelő lej.
A program meghirdetésének dátuma: 2009. november 30.

Szándéklevelek beérkezésének határideje: 2010. január 21., 16 óra (a szándékleveleknek be kell érkezniük 2010. január 21.-én, 16 óráig az alapítvány székhelyére)

Pályázatok beérkezésének határideje: 2010. április 20., 16 óra (a pályázatoknak be kell érkezniük 2010. április 20-án, 16 óráig az alapítvány székhelyére)

Igényelhető összeg
A maximális megpályázható összeg 29.000 lej/projekt. A támogatás csak lejben igényelhető. A pályázó szervezet hozzájárulása minimum 10%.

A projektek leghamarább 2010 június 1-én kezdődhetnek és maximum 12 hónap alatt ültethetők életbe.

Bővebb információkért:
Csilla Dániel – aligazgató – e-mail: csillad@repf.ro
Laszló Potozky – igazgató – e-mail: laszlop@refpr.o
Telefon/fax: 0266-310678
web: www.repf.ro
A program támogatója a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

 

2009. december 01.

www.erdely.ma

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.