Az Erasmus program új rekordja a hallgatói csereprogramokban részt vevők számának 8,5%-os növekedése

 

Elindítása után huszonöt évvel az Erasmus program a legismertebb uniós programmá és a világ legsikeresebb diákcsere-programjává vált. A 2010/11-es tanév során több mint 231 000 diák részesült Erasmus-ösztöndíjban külföldi tanuláshoz vagy képzéshez, ami új létszám-rekordot és az elmúlt évhez képest 8,5%-os növekedést jelent. A nyelvekre, alkalmazkodóképességre, interkulturális érzékenységre és vezetői képességre összpontosító Erasmus program olyan fontos készségekkel gazdagítja a fiatalokat, amelyek elősegítik foglalkoztathatóságukat és személyes fejlődésüket. 1987-es kezdete óta a program több mint 2,5 millió európai hallgatónak biztosított lehetőséget arra, hogy külföldre menjen felsőoktatási intézményben tanulni vagy vállalatnál gyakornokoskodni. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor az Európai Unió a 2012/13-as tanévre eléri azt a célját, hogy 3 millió Erasmus-hallgatónak nyújtson támogatást.

A 2010/11-es tanévben a hallgatók három legnépszerűbb célállomása Spanyolország, Franciaország és Németország volt. Spanyolországból érkezett a legtöbb hallgató külföldre, a második helyen Franciaország, majd Németország áll. A tagállam hallgatóinak létszámához viszonyítva Luxemburg küldte a legtöbb hallgatót külföldre. A 2010/11-es évben az Erasmus-program hallgatói és oktatói mobilitásnak szentelt költségvetése hozzávetőleg 460 millió EUR volt.

„Az Erasmus-program, melynek idén ünnepeljük a 25. évfordulóját, az Európai Unió legnagyobb sikertörténeteinek egyike. A számadatok önmagukért beszélnek, sőt még magasabbak lennének, ha rendelkeznénk az érdeklődésnek megfelelő erőforrásokkal. Ezekben a nehéz időkben az Erasmus-program keretében végzett tanulmányok és szakmai gyakorlatok során elsajátított készségek értékesebbek, mint valaha.” — mondta Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos.

A 2010/11-es tanévben Erasmus-ösztöndíjban részesült összes hallgató közül hozzávetőleg 190 000 fő döntött úgy, hogy felsőoktatási tanulmányaiból legfeljebb 12 hónapot külföldön tölt az Erasmus-programban részt vevő 32 ország valamelyik egyetemén vagy más felsőoktatási intézményében (a részt vevő államok: a 27 tagállam, Horvátország, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Törökország; Svájc a 2011/12-es évtől csatlakozott 33. országként az Erasmushoz). A tanulmányi Erasmus-ösztöndíjat választók száma a 2009/10-es tanévhez képest 7,2%-kal emelkedett.

Egyre népszerűbbek a külföldi vállalatoknál meghirdetett gyakornoki helyek is, amelyekre a jelentkezést 2007 óta támogatja az Erasmus program. A 2010/11-es tanévben minden hatodik – összesen közel 41 000 – Erasmus-os hallgató választotta ezt a lehetőséget. Ez az előző évhez képest 15%-os növekedést jelent.

A legtöbb részt vevő országban a jelentkezések száma jóval meghaladja az elérhető Erasmus-ösztöndíjak számát. Az Erasmus-ösztöndíjnak, mely arra szolgál, hogy fedezze a külföldi megélhetés és utazás pluszköltségeinek egy részét, az átlagos havi összege 250 EUR volt; ez kisebb csökkenést jelent az előző évhez képest (254 EUR), aminek köszönhetően több hallgató profitálhatott a programból.

Ezenkívül a tavalyi évhez képest 13%-kal több, azaz 40 000 ösztöndíjat ítéltek oda a felsőoktatásban dolgozók és oktatók számára, hogy külföldön taníthassanak vagy képzésen vehessenek részt.

Forrás:ec.europa.eu

 

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.