Polgar-Tars Alapitvany - palyazati kiiras

A MOL Románia közösen a Polgár-Társ Alapítvánnyal immár ötödik alkalommal hirdeti meg a „Zöldövezet” elnevezésű programkiírást. A Városi zöldövezetek és Védett területek ágazatokból álló programot a MOL Románia az idén 150.000 euróval támogatja.

A védett területek megőrzését és népszerűsítését, valamint a városi zöldövezetek felújítását és kialakítását célzó programban olyan tapasztalattal rendelkező civil szervezetek pályázhatnak, amelyek védett területek kezelésében valamint városi zöldövezetek témakörében jártasak.

A pályázatok leadásának határideje 2010. február 23.

A támogatást nyert szervezetek listájának közzé tételére március hónap folyamán kerül sor. A Városi zöldövezetek programágazatban az egy pályázatra szánt legnagyobb anyagi támogatás értéke 8.000 lej, míg a Védett területek ágazatban a legnagyobb megpályázható összeg 20.000 lej.

2010-ben, a következő tevékenységek támogatására kerül sor:

• Junior Ranger – a fiatalok bevonása a környezetvédelmi területek védelmét és biodiverzitásának megőrzését célzó tevékenységekbe

• Védett Terület Napja - a közösségek bevonása az ezen alkalomból szervezett  eseményekbe

• védett területek látogatóközpontjainak kialakítása

• tanösvények kialakítása

• biodiverzitás napok megszervezése

• zöldterületek közösségi résztvétellel történő, környezetbarát létesítése, rendezése és rehabilitációja

„A helyi kezdeményezések támogatását a MOL Románia egy különösen fontos feladatnak tekinti. Célunk azon közösség szükségleteinek felkarolása, amelyben vállalatunk is tevékenykedik. A Zöldövezet társadalmi felelősségvállalási program, amelyet a Polgár-Társ Alapítvánnyal közösen szervezünk, fontos része a közösség iránti elkötelezettségünknek.

Az eddig elért eredmények arra késztetnek, hogy a kihívások ellenére 2010-ben is folytassuk ezt a kezdeményezést, amely által az utóbbi öt évben jelentős módon hozzájárultunk környezetünk védelméhez és a közösségek fejlesztéséhez.” – közölte Ferencz I. Szabolcs, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

„Nagyra értékeljük, hogy a súlyos gazdasági válság ellenére a 2009-es évre a MOL Románia megháromszorozta a program költségvetését, ami nemcsak az új, a védett területek népszerűsítését célzó programágazat létrehozását tette lehetővé, hanem a finanszírozott projektek számát is növelte. A nyertes projektek legfőbb közös vonása a nagyfokú közösségi részvétel volt, amit statisztikai adatok támasztanak alá: a támogatott
59 projektben összesen több mint 27,000 személy vett részt.

A Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia által támogatott program sikerének kiemelkedő példájaként említeném a Retyezát Nemzeti Park népszerűsítési kampányát, melynek során a park bekerülhetett a „Világ 7 Új Csodája” világverseny elődöntőjébe több mint 3.000.000 szavazat megszerzése által.„ állítja Potozky László – a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A 2009-ben lezajlott program eredményei:

- több mint 27.000 személy vett részt 59 projekt életbeültetésében

- 28.455 m2 városi zöldövezet került felújításra és kialakításra

- több mint 6.200 fa és cserje valamint 3.800 virágtő ültetődött el

- 9 tanösvény kialakítása valamint 3 állandó kiállítás és egy látogatóközpont kialakítása 3 különböző védett területen „Biodiverzitás napja” valamint 6 „ Védett terület napja” jellegű
esemény megszervezése.

www.molromania.ro

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.