Székelyföldi Civil Konferencia

Hargita Megye Tanácsa 2009. november 27-28-án szervezi meg a Székelyföldi Civil Konferenciát. Helyszín: a megyeháza márványterme, homoródfürdői „Hatos Villa".
A konferencia fő témája a közösségépítés, fejlesztés, a cél pedig a székelyföldi civil szféra további erősítése, a civil aktivítás magasabb szintre emelése, a civil kultúra kialakítása térségünkben, a közösséghez tartozás erősítése, felhívás a civil szféra felé az aktív közösségformáló részvételre.


Idén a hagyományos megyei konferenciát szeretnénk kiterjeszteni egész Székelyföldre, és azon túl, a szórványszékelységre is, hogy olyan együttműködési fórumot teremthessünk a székelyföldi civil szervezetek számára, amely közös programok, hosszú távú partnerségek kialakítását eredményezheti a térség erősítése érdekében, ezért meghívtunk háromszéki, Maros, Beszterce-Naszód és Temes megyei civil szervezeti képviselőiket is.

A konferencia szervezésében egyik magyarországi testvérmegyénk is partnerünk: a Bács-Kiskun megyei önkormányzat, valamint egy közös pályázat eredményeképpen a kalocsai SOS Információs és Innovációs Egyesület is (http://www.sos-egyesulet.hu), de rajtuk kívül még jó néhány Bács-Kiskun megyei civil szervezet is képviselteti magát. Együttműködésünk célja szintén a térségek civil szervezeteinek tapasztalatcseréje és kapcsolatteremtése, a jövőbeli közös programok indításának érdekében.

A konferencián kiemelt szerepet kapnak a diákszervezetek, részükre külön munkaműhelyt/szekciót alakítottunk ki, de ugyanilyen fontos a roma kisebbség problémáival foglalkozó, vagy a civil szervezetek forráslehetőségeit boncolgató műhely is. A Konferencia társszervezője Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság, partnerek: a kalocsai SOS Információs és Innovatív Egyesület, Bács-Kiskun megyei önkormányzat, Zöld SzékelyFöld Egyesület, Élő Erdély Egyesület, Demokrata Magyar Ifjak Szövetsége, Csíki Diáktanácsok Egyesülete stb.

A konferencia ideje alatt civil börzét szervezünk, aki teheti, kérjük hozzon magával a szervezetét népszerűsítő anyagokat.

Programtervezet:

November 27, péntek, Csíkszereda, Megyeháza, Márványterem

12.00-12.30 Résztvevők fogadása, regisztráció
12.30-13.00 Megnyitó, köszöntők
13.00-14.00 Előadások, bemutatók:

Magyarországi regionális Ifjúsági koncepció és ifjúsági szolgáltató irodahálózat bemutatása (Vajda Árpád, Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda)

Hogyan jött létre a magyarországi Civil Alap? – a székelyföldi Civil Alap megteremtésének első lépései (Szakál Tibor, SOS Innovációs és Információs Egyesület)

„Keress jól, élj mértékletesen, és adj vissza a környezetednek!"- a budapesti Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány bemutatása

A Bács-Kiskun megyei Civil Szolgáltató Ház működése (Tóth István, kecskeméti Civil Ház)

14.00-14.30 Kávészünet, Civil börze, Kapcsolatteremtés
14.30-15.45
Háromszéki civil élet bemutatása (Nemes Előd, Kovászna Megye Tanácsa
Maros megyei civil élet bemutatása
Közösségi kommunikációs hálók (Kádár Magor, Babes Bolyai Tudományegyetem, Kommunikációs és Közkapcsolatok Tanszék)

A Civitas Alapítvány kisfilm – bemutatója a Hargita megyei civil szféráról (Csáki Rozália, Civitas Alapítvány)

15.45-16.45 Szekcióülések:

1. Roma kisebbség és a civil szervezetek

2. Diákszervezetek kommunikációs hatékonyságának növelése (moderátor: Kádár Magor)

3.Civil szervezetek alternatív forrásteremtése (moderátor: Kósa András László, Közéletre Nevelésért Alapítvány)

16.45-16.55 Csoporttevékenységek/Szekcióülések beszámolói. Hogyan tovább?
Zárás
17.00-18.00 Ebéd
19.00 Utazás Homoródfürdőre
20.00-21.00 Csapatépítés, játékok
21.00-22.00 Vacsora

November 28, szombat, Homoródfürdő, „Hatos Villa”

08.00-09.00 Reggeli
09.00-13.00 Műhelymunkák:1. Alternatív forrásteremtés, 2. Szervezetek együttműködése, 3. Közös ifjúsági projekt kidolgozása
(11.00-11.25 szünet)
13.00-14.00 Ebéd
14.00-16.30 Műhelymunkák befejezése. Kiértékelés, Összegzés.
16.30 Hazautazás

A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát.

2009. november 25.
http://erdely.ma

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.