Megkezdődnek az amerikai-EU szabadkereskedelmi tárgyalások

Megkezdődnek hétfőn Washingtonban a tárgyalások az Egyesült Államok és az Európai Unió között a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetének létrehozásáról. Az egyeztetésekre árnyékot vet, hogy kiderült: az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség megfigyel európai szövetségeseket is, ami miatt Párizs szerdán még a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnetségről (TTIP) szóló tárgyalások elhalasztását javasolta.

 

A franciák szerint a TTIP-egyeztetéseket addig kellett volna jegelni, amíg le nem zárulnak a lehallgatási botrányról folytatandó, ugyancsak hétfőn kezdődő tárgyalások. Az unió 28 tagállama végül úgy döntött, hogy a két kérdés párhuzamosan is kezelhető. Az amerikai-EU szabadkereskedelmi megállapodást a remények szerint 2014 végére, még az új Európai Bizottság beiktatása előtt sikerül majd tető alá hozni. Az egyeztetetések célja a kölcsönös kereskedelmet és a befektetéseket akadályozó tényezők elhárítása. Miközben a kereskedelmi tarifák alacsonyak, a nem tarifajellegű akadályok – az eltérő jogi szabályozás, a biztonsági előírások és ellenőrzési eljárások különbözősége, a hazai vállalkozók preferálása – jelentősen megdrágítják az Atlanti-óceán másik partjára irányuló exportot.
A világ két legnagyobb gazdasága olyan időpontban kezdi el a szabadkereskedelmi övezetről folytatandó alkufolyamatot, amikor stagnál a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagállamainak dohai liberalizációs tárgyalási fordulója. A két félnek nem lesz könnyű megállapodnia. A film- és televíziós iparát féltő Franciaország elérte, hogy az uniós tárgyalóbizottságnak ne legyen felhatalmazása az audiovizuális jogokról tárgyalni.

Európai részről fel fogják vetni egyebek között, hogy az amerikai szövetségi kormány, az államok és az önkormányzatok is a helyi vállalkozókat preferálják a pályázatok – így a jól jövedelmező hadiipari pályázatok – odaítélésénél. Az amerikaiak várhatóan a biotechnológiai termékek, így a genetikailag módosított alapanyagból előállított – és sok európai által veszélyesnek tartott – élelmiszerek exportját fogják majd forszírozni.

A remélt szabadkereskedelmi övezetnek 820 millió lakója lesz. Az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi forgalom értéke tavaly mintegy 650 millió dollár (500 milliárd euró) volt, a szolgáltatások és a beruházások terén mért forgalom pedig 360 milliárd dollár (280 milliárd euró) volt.

Mindkét fél a munkahelyek számának növekedését reméli a megállapodástól. A londoni Centre for Economic Policy Research számításai szerint a TTIP az amerikai gazdasághoz évi plusz 95, unióshoz pedig évi plusz 119 milliárd euróval járul hozzá. A költségek csökkenésének 80 százalékát a bürokrácia és a szabályozások visszaszorításától, illetve a szolgáltatások és a közbeszerzés felszabadításától várják.

 

 

Forras:erdely.ma

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.