Meghosszabbított kiírás kisgazdaságok korszerűsítésére

A mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a vidékfejlesztési terv 121-es fejezetére, a gazdaságok korszerűsítésére egészen augusztus 30-ig lehet pályázni. Ez már a második hosszabbítás, információink szerint ugyanis kevés pályázat készült el az előzőleg június 31-ig tartó kiírási időszakban.

Az új kiírásnál célirányosan a családi gaz­daságok pályázhatnak. A pályázható keretösszeg 50 millió euró, és a követke­ző­képpen oszlik meg: 16 millió növényter­mesztő farmok korszerűsítésére, 24 millió állattenyésztő gazdaságok korszerűsítésére, 10 millió pedig félig önfenntartó gazdaságok korszerűsítésére olyan farmtulajdonosok számára elkülönítve, akik pályáztak a félig önfenntartó gazdaságok támogatására is.

Feltételként szabták meg, hogy a pályázat vissza nem térítendő összege legkevesebb 5000 és legtöbb 50 000 euró között legyen. A pályázat összértékének 40 százaléka a vissza nem térítendő támogatás, viszont 10 százalékkal kevesebb önrész kell, ha a pályázó 40 évesnél fiatalabb, és még 10 százalékkal, ha hegyvidéki hátrányos hely­zetű területen gazdálkodik.
A pályázónak az összberuházás értékének 60 százalékával kell rendelkeznie önrészként. Ezt készpénzben kell letétbe he­lyezni bankszámlán, de lehetőség van rá, hogy banki kölcsönnel biztosítsák. A szakminisztérium 300 millió lejt szán a hitele­zé­sére (a kormányhatározat múlt héten meg­jelent a Hivatalos Közlönyben), az összeget kereskedelmi bankoknak adják át, a pályázó legtöbb tíz évre veheti fel az önrészhez szükséges, legtöbb 75 000 eurós pénzösszeget.

A pályázat által a következőket lehet meg­valósítani: mezőgazdasági épületek építése és korszerűsítése; a farm infrastruktúrájának kiépítése vagy korszerűsítése; fejőstehén­farmok, üvegházak építése; öntözőberen­dezések vásárlása; traktor, aratókombájn és egyéb mezőgazdasági gépek vásárlása, akár lízingben is; sajátos szállítóeszközök vásárlása; gyümölcsösök, gyümölcstermő cserjések és epresek létesítése; újrahasznosítható energiát előállító berendezések vásárlása; beruházások a méhészetekben; beruházások a termékek elsődleges, farmszinten történő feldolgozására. Nem számít elszámolható költségnek a másodkézből, használtnak számító mezőgazdasági gép, az élő állat, illetve a föld vásárlása.

A pályázatok elbírálásánál pluszpontot jelent, ha a pályázó a befektetéssel uniós normák bevezetését célozza meg, ha gazdasága 2 és 8 gazdasági egység közötti mérettel rendelkezik, ha a pályázat leadása előtt legke­vesebb hat hónappal valamely szakmai egyesület tagja lett, ha 40 év alatti fiatal, ha ökogazdálkodást folytat, és ha a hátrányos hegyvidéki zónában található a gazdaság.

A pályázat üzleti tervében bizonyítani kell, hogy az elnyert támogatással a gazdaság életképessége javul.

A korszerűsítésre pályázhatnak az engedéllyel rendelkező magánszemélyek (az engedélyt a nyertes pályázatoknál a finanszírozási szerződés megkötése előtt is ráér megszerezni), egyéni és családi vállalkozások, cégek. A mezőgazdasági minisztérium segítségként hatféle típuspályázatot (zöldség- és gyümölcstermesztés, 20 fejőstehes farm, baromfi és sertés) jelentetett meg a honlapján (www.madr.ro), a pályázó innen letöltheti a kész típustervet.

 

Forras:erdely.ma

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.