Nincs pénz új járműre – Szabadesésben az autókereskedés

2007–2008 környékén sokan választottak új autót, hisz a gazdasági helyzet, a hozzáférhető bankhitelek, lízingek ezt megengedték, 2010 után az autókereskedők ajtaján is bekopogott a válság, azóta az új járművek eladása folyamatosan esett.

Országszerte húsz százalékkal csökkent az autó- eladások száma az év első felében a tavalyhoz képest, és ez Háromszékre is jellemző. Az autókerekedők elmondták, idén csak tucatnyi új járművet adtak el, azokat is többnyire cégek vették meg.

– Fiatal vásárlónk már alig akad, ez főképp a nehéz gazdasági helyzetnek tudható be, hisz kicsi fizetésből nem futja új autóra, és a lízing-feltételeket sem tudják teljesíteni. A bankok szigorítottak, nehezen kap az ember hitelt, így új járgányra nem futja. Az év első felében valamivel több, mint húsz gépkocsit adtunk el, többnyire Daciát, ezeket cégek vásárolták – állítja egy autókereskedő cég alkalmazottja.

A roncsprogram sem hozott felüdülést ezen a téren, a megyében 251 értékjegyet osztottak ki, ám azok, akik régi autójukat leadták, hirdetik az értékjegyet. Többnyire a brassói piacon szeretnék értékesíteni a hatezerötszáz lej értékű jegyüket, ám félő, hogy nem találnak vevőt, mivel nem hajlandóak engedni a 3 ezer lejes árból.
A másodkézből vett autóknál észlelhető némi mozgás, főleg a fiatalok kezdtek el itt vásárolni, mivel olcsóbb és jó teljesítményű gépjárművekre tehetnek szert. Balázs, egy sepsiszentgyörgyi fiatalember elmondta, tavaly vásárolta autóját egy brassói piacról. Nem bánta meg a vásárt, sőt, ha lecserélné, ugyancsak használt járművet venne.

– Ha lenne rá lehetőségem, akkor sem vennék például egy új Daciát. Azért a pénzért sokkal jobb teljesítményű, jobban felszerelt autót lehet kapni másodkézből. Szerintem nem éri meg új autót venni, hisz amint az ember kihozza a gyár, vagy az üzlet kapuján, máris tíz százalékot esik az ára – nyilatkozta Balázs.

Egy másik férfi elmondta, ő új járgányt szeretett volna vásárolni, ám nem kapott hitelt a banktól, így a vásár elmaradt. Az ő esetében is valószínű, használt autóra esik majd a választás. Ennél szerencsésebbek azok a fiatal házasok, akik úgy döntenek, az esküvői pénzt autóba fektetik. Ezt tette egy megyeszékhelyi pár, ám elmondták, szerencsésnek érzik magukat, hisz volt már lakásuk, így megengedhették maguknak, hogy vadonatúj gépkocsit vásároljanak.

A gépjárművet sokan úgy kezelik, mint a társadalmi státusz tükrét. Ez a felfogás is hanyatlik, hiszen manapság mindenki meggondolja, mire adja ki a pénzt. Egy drága autó fenntartása is költséges: sokba kerül a biztosítás, az adó és az üzemanyag is. Ezért többen úgy vélik, megteszi a kisebb, olcsóbb járgány is, legalábbis egyelőre.

 

Forras:erdely.ma

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.