Sertésjóléti támogatás-igénylés augusztus 30-ig

A Mezőgazdasági és Intervenciós Kifizetési Ügynökség (APIA) Országos Vezérigazgatóságától kapott tájékoztató szerint folyó év augusztus 30-ig lehet benyújtani a kérvényeket a nagy sertéstartók állatjóléti támogatásáért.

A 215. intézkedés A csomagja szerint azok igényelhetik a támogatást, akik a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter 149/2012. rendelete szerint igénylik. A támogatási kérelem űrlapja kitölthető formanyomtatvány, illetve elektronikus formában a www.apia.org.ro honlapon. Akik az elektronikus változatot választják: az űrlap kitöltését követően azt ki kell nyomtatni, majd benyújtani az APIA megyei központjába.

A benyújtott kérvényhez kötelezően csatolni kell az adószám fénymásolatát; a személyazonossági igazolvány, illetve a cégtulajdonos vagy a megbízott hasonló dokumentumát; az A típusú egységeknek az élelmiszer rendőr-felügyelőségi engedély másolatát; több tenyésztő telep esetében az ANSVSA kód másolatát; az állatok lakhelyeiről készült alaprajz másolatát, amiben legyen feltüntetve a szabad padló, valamint az elfoglalt terület mérete; a nyári, illetve téli világítás programját; az éves kiszállításoknak a grafikonját; az évi betelepítések grafikonját; a termőterületre vonatkozó nyilatkozat másolatát; ha indokolt, a felhatalmazásoknak a másolatát; a vállalkozás pénzügyi helyzetének a banki bizonylatát; ha indokolt, más bizonylatokat.


Az állatjóléti nyilatkozatok megfogalmazásakor a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter 784/2013. Rendeletét kell szem előtt tartani, az megjelent a Hivatalos Közlöny 509/2013.08.13. számában – áll az APIA Országos Vezérigazgatóságának a tájékoztatójában.

 

Forras:erdely.ma

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.