Romániának még két évig van szüksége IMF-támogatásra

Romániának még két évig szüksége van a támogatásra – mondta Traian Băsescu államelnök kedden Christine Lagarde-nak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának, rámutatva, bár voltak gondok, az országnak sikerült lezárnia a második szerződést is az IMF-fel.


„Sikerült lezárnunk a második szerződést az IMF-fel. Legyünk becsületesek, volt néhány probléma, de egy kis jóakarattal mindenki részéről a szerződést véglegesítettük. Most el kell indítanunk egy újat” – mondta Băsescu az IMF vezérigazgatójával való találkozója elején.

Az államfő kijelentette, van néhány ötlete egy új IMF-szerződéssel kapcsolatban, hangsúlyozva: Románia jelenleg a jó úton van a gazdasági makrostabilitás szempontjából, de komolyan kell dolgozni az egyensúly megtartása érdekében.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója kijelentette, a Traian Băsescu által felsoroltak mind helyénvalók, rámutatva: az egészségügynek kiutalt összegeket kizárólag az egészségügyre kell költeni, és nem másra; ez jelenti az egyik prioritást, míg a másik prioritás a strukturális reform.

Lagarde rámutatott, át kell szervezni az állami vállalatokat, hogy minél vonzóbbak legyenek a privatizálás szempontjából. Hozzáfűzte, semmi nem fejlődhet egy országban, amelyben nincs gazdasági makrostabilitás.

Lagarde leszögezte, most van először Romániában, és alig várja a tárgyalásokat a következő lépésre, rámutatva, hogy több strukturális reformot kell véghezvinni.

Az IMF vezérigazgatója hétfőn és kedden tartózkodott Romániában, ma Bukarestbe érkezik az IMF küldöttsége is, hogy tárgyalásokba kezdjen egy újabb hitelszerződés megkötése érdekében az illetékes hatóságokkal, amelyek korábban hangsúlyozták: szeretnék, ha az új szerződés két évre szólna.

Victor Ponta kormányfő ezt megelőzően hétfő este találkozott az IMF vezérigazgatójával.

Románia készenléti szerződésként kezelte a legutóbbi, 5 milliárd eurós hitelszerződést a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val, azaz nem hívott le abból alapokat.

 

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.