Csőd szélén állnak az udvarhelyszéki tejtermelők

Miközben a tejtermelők Európa-szerte próbálják felhívni a közvélemény figyelmét kilátástalan helyzetükre, az olcsó importtermékek behozatala és árusítása, a tej rendkívül alacsony felvásárlási ára ellen tiltakoznak, a székelyföldi gazdák közül sokan a tejfeldolgozók begyűjtötte tej után sem kapják meg idejében a pénzt. A régióban már egyre kevesebben foglalkoznak állattenyésztéssel: sokan eladták állataikat, mások évről évre ráfizetéssel dolgoznak. Homoród mentén járva megtudtuk: az ottani gazdák március óta nem kaptak pénzt a tejfeldolgozótól.

Március óta tartozik a homoródszentpáli Paulact Rt. tejfeldolgozó üzem azoknak a gazdáknak, akiktől ez a vállalat gyűjti be a tejet. Van, akinek a tejpénz csupán kiegészítő jövedelem, sokuknak viszont ez jelenti az egyetlen pénzkereseti lehetőséget. Az udvarhelyi gazdák közül sokan mára a csőd szélén állnak, mások felszámolták állományukat a térségben.

Homoródszentmárton községhez összesen 12 település tartozik. Ezekben a falvakban az önkormányzat nyilvántartása alapján összesen 1300 gazda közel 1900 szarvasmarhát tart. Legtöbben egy-két tehenet tartanak, de sokan 10-12 tehénnel gazdálkodnak a megélhetés reményében.

„Inkább a disznók elé öntik a tejet”
Mint kiderült, a gazdák közül sokan a tejtámogatásból tartják fenn teheneiket. „A csorda egész nyáron kijárt a legelőre, de a pásztort sem tudták kifizetni a gazdák, mert nem volt miből” – tudtuk meg Csáka Erzsébettől a homoródszentmártoni tejbegyűjtő központban. Balázs Erzsébeték csak egy tehenet tartanak, és a naponta begyűjtött 5-6 liter tej eladásából egészítették ki jövedelmüket. Ők még bizakodnak: „Áprilistól errefele nem fizetett a gyár. Remélem, hogy fizet, különben nem venné el a tejet” – mondta az asszony.

Egy másik gazda elmondta: már személyesen is érdeklődött Homoródszentpálon az üzemben. „Akartunk reklamálni, de azt mondta a főnök, ahogy bejöttünk az ajtón, úgy mehetünk is ki. Nem volt hajlandó megmagyarázni, hogy hol van a pénzünk, amivel tartozik” – panaszolta egy másik gazdasszony.

A Paulact Rt. homoródszentmártoni tejcsarnokába jelenleg mindössze 10 ember hordja reggelente a tejet, ez napi 300-400 litert jelent. Ehhez képest még 3 hónappal ezelőtt 26-an vitték oda a tejet, akkoriban 800 liter gyűlt össze. A mennyiség hónapról hónapra csökken.
Megtudtuk, a gyár állítólag sajtot készített, de még nem tudta értékesíteni, ezért nem fizették ki a begyűjtött tejet.

Az önkormányzat segítségét várják
Jakab Attila, Homoródszentmárton alpolgármestere sem látja biztatónak a helyzetet: „Napi rendszerességgel keresnek meg panaszukkal a tejesgazdák. Voltak esetek, hogy tudtunk segíteni azoknak, akik már a csőd szélén álltak: megkerestük a tejfeldolgozót, és akkor adtak valamennyi pénzt. Tudomásom szerint a márciusi tejpénzt egyeseknek szeptemberben fizették ki.” Arról, hogy miért alakult ki ez az áldatlan állapot, az alpolgármester annyit tud, hogy a Paulact Rt. fejlesztéseket végzett az utóbbi években, és valószínűleg ez emésztette fel a gazdák pénzét is.

Jakab szerint egy hónappal ezelőtt a gazdák találkoztak a Paulact képviselőivel, s Mátyás András tulajdonos írásban tett ígéretet, hogy december 5–10. között egyszerre kifizetik az elmaradást. Ezt az ígéretet azonban a tulajdonos nem erősítette meg a Krónikának: mind telefonos, mind személyes megkeresésünkre azt válaszolta, ne foglalkozzunk cége dolgaival.

Az alpolgármester úgy látja, amenynyiben a Paulact továbbra sem fizeti ki a gazdákat, megpróbálják felvenni a kapcsolatot egy másik tejfeldolgozóval. „Az igazi megoldás az lenne, ha a gazdák összefognának és együtt próbálnánk valami más megoldást keresni” – összegzett Jakab.

A Paulact Rt. tejfeldolgozó üzemet 1995-ben alapították, a cég jelenleg 150 embernek ad munkát. 2006-ban megnyertek egy SAPARD-pályázatot, 1 177 000 euró értékben. Termékeiket a környékbeli szupermarketekben értékesítik.

2009. november 19.
www.kronika.ro

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.