Problémákkal induló várfelújítás

Miután több pályázó is elégedetlenségének adott hangot, óvást is benyújtva a nagyváradi vár felújítási munkálataira kiírt versenytárgyalás kapcsán, a helyi önkormányzat úgy döntött, új tenderfüzetet készít. Ezt várhatóan hétfőtől már megvásárolhatják az érdeklődő cégek.

Új tenderfüzetet készít a nagyváradi önkormányzat a vár restaurálási munkálataira – közölte tegnap Biró Rozália alpolgármester és Marcel Boloş fenntartható fejlődési igazgató. A kiírás feltételeinek módosítására azért volt szükség, mert a huszonkilenc érdeklődő cég közül hárman megóvták a füzetet.

A Construcţii Bihor, a Sedas Orbas spanyol vállalat, illetve a Romconstruct Holding Group Rt. egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a feladatkiíró füzet alapján csak olyan cégek vehettek volna részt a közbeszerzésen, amelyeknek legalább harminc, ötéves munkaszerződéssel rendelkező alkalmazottjuk van.

Ezt a kitételt meg is változtatta a városvezetőség. Boloş elismerte, hogy az ötéves lefutású projekt során valószínűleg csak a második évtől kezdve lesz szükséges harmincnál több munkást foglalkoztatni, ezért a nyertes számára nyitva kell hagyni azt a lehetőséget, hogy ha úgy látja jónak, a munkafolyamat alatt alkalmazzon még annyi dolgozót, amennyire szüksége van.

A harmincas alsó határ azért maradt meg mégis, mert, amint az igazgató fogalmazott, nem szeretne „irodacéggel”, tehát túl kicsi, és gyakorlatban nem megfelelő vállalkozással szerződést kötni a nagyszabású helyreállításra. Az új tender alapján a jelentkezőknek legkevesebb harminc alkalmazottat kell foglalkoztatniuk a szerződéskötés pillanatában, ám abba, hogy ezeknek miféle munkaviszonyuk van a céggel, már nem szól bele az önkormányzat.

Januárig még ráérnek
Biró Rozália alpolgármester meglátása szerint amennyiben az óvásokat továbbították volna az ezeket elbíráló bukaresti bizottsághoz, amaz bizonyosan a procedúra újrakezdését javasolta volna. Így azonban, az új tenderfüzettel és a friss kiírással elébe mentek a dolgoknak, és elkerülték a késlekedést, amelyet a bizottság esetlegesen lassú döntéshozatala okozott volna. Az új feladatkiíró füzetet még ma elbírálja a városban működő, önkormányzati képviselőkből és különböző patronátusok tagjaiból álló testület, így hétfőn már meg is hirdethetik a pályázatot újra.

Azok az ajánlatok, amelyek mostanáig érkeztek, érvényben maradnak, viszont az érdeklődőknek újabb negyven nap áll majd a rendelkezésükre, hogy jelentkezzenek. Boloş elmondta, számít rá, hogy az ajánlatokat tartalmazó borítékok felbontásakor is érkeznek majd óvások, ám, mint elmagyarázta, még semmiről sem késett le a város, hiszen a finanszírozó fejlesztési minisztérium előírásai szerint január végéig még van idő megkötni a kivitelezési szerződést.

Boloş azt is kifejtette, különös gondot fordítanak a mostani procedúrára, hiszen rengeteg pénzről van szó, éppen ezért követelnek meg minél nagyobb átláthatóságot a jelentkezőktől. Az első nekifutásra, öt év alatt helyreállított nyolc épületrészt 2015. június 11-én kell átadnia a kivitelezőnek, ellenkező esetben elveszhet a támogatás. Dumitru Sim projektmenedzser azt mondta, kezdettől fogva számítottak arra, hogy az eljárás akadozni fog az óvások miatt, ezért is maradt még elég idő a kivitelező megtalálására.


Még lesz mit restaurálni
Időközben készül a várrestaurálás második szakaszának finanszírozására beadandó projekt is. Ebben a fennmaradó négy épülettest szerepel, s ha nyernek, körülbelül nyolcmillió eurót fordíthatnak ezekre, szintén a Regionális Operatív Programon keresztül. Ezek az épületek tulajdonképpen a vár épületegyüttesének belső körét alkotják. Bár építészetileg ide tartozik a vártemplom is, arra nem kap pénzt a város, lévén egyházi tulajdon, egyébként pedig nincs is olyan rossz állapotban – mondta el Boloş.

„Az eddig megnyert, illetve hamarosan megpályázandó pénzösszeg semmilyen látványos tettre nem elég, viszont az alapvető restaurálási munkát elvégezhetjük belőle” – jelentette ki. A váradiakat, illetve az érdeklődő és szakmailag hozzáértő szervezetek képviselőit szerdán, 16 órától közmeghallgatásra várják a városházára, hogy megvitathassák, milyen funkciót kaphat az említett négy épületszárny.

2009. november 19.
www.kronika.ro

 

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.