Szépülő városközpont Nagyváradon

A nagyváradi történelmi városközpont minden egyes épületéről részletes, fényképes dokumentációt készít az önkormányzat városrendezési igazgatósága, hogy tavaszig pontosan kiderüljön, hol és mit kell felújítani, illetve mennyibe kerülne a beruházás – jelentette be tegnap Ilie Bolojan polgármester.


Mint ismeretes, a városvezetőség jövőre speciális illetéket vezet be, amelyet azok a belvárosi háztulajdonosok fizetnek majd, akik nem hozzák rendbe ingatlanjuk homlokzatát. Azon lakosok ellenben, akik ezt megteszik, öt évre mentesülnek az ingatlanadó fizetése alól.
Krónika Könyvespolc

Az elöljáró szerint az új adó kapcsán szervezett közvitákon megjelent tulajdonosok zöme hajlandónak mutatkozott pénzt fektetni a felújításba, ám főleg a műemlék épületek esetében nem tudja, pontosan mit és hogyan kell tenni. Nekik kíván segíteni az önkormányzat az átfogó tanulmánnyal.
Egységes cégérek, napernyők

A már hivatalosan is kijelölt történelmi városközpontban a cégérek és reklámpannók méretét és külalakját is szigorúan szabályozná a polgármester, hogy ezek ne rontsák a városképet, ne csúfítsák el a szecessziós palotákat. Bolojan Szegeden, Düsseldorfban és Drezdában készült fényképekkel illusztrálta, hogyan lehet a százéves homlokzatokat tiszteletben tartva reklámozni.

Mint mondta, az erre vonatkozó határozattervezet már elkészült, csak elfogadásra vár. Arról egyébként már évek óta létezik érvényes határozat, hogy a sétálóutcán található üzletek, bankok cégtábláinak illeszkedniük kell a szecessziós városképbe, ám ezt kevesen tartják be, ezen szeretne mihamarabb változtatni az elöljáró.

Ugyanígy a korzón működő szórakozóhelyek teraszainak méretét is szabályozta az előző tanács, ám senki nem tartja tiszteletben a határozatot. Ilie Bolojannak új terve van: ha a testület is elfogadja, jövő nyáron már a sétálóutca közepén helyezkednek majd el a teraszok, nem pedig közvetlenül a vendéglők mellett, az épületek tövében, ráadásul csakis egyforma, felirat nélküli napernyőket használhatnak. Így a járókelők nyugodtan nézegethetik a kirakatokat és a palotákat, magyarázta a polgármester.
Új sétálóutca, gyaloghíd

Távlati tervei között szerepel, hogy a Fekete Sas-palota mögötti Zöldfa (V. Alecsandri) utcát sétálóvá alakítják, és a Rimanóczy szálloda mellett egy gyaloghidat építenének a Sebes-Körösön, így a Sas-passzázson keresztül gyakorlatilag összefüggő sétaút kötné majd össze a várat a Körös áruházzal.

A városrendezési tervbe tartozik a köztisztaság minőségének javítása is. Bolojan azt ígérte, jövőre megkétszerezi a szemeteskukák számát, ötezer tartály lesz az utcákon. Az utak és járdák tisztán tartását pedig az eddiginél is szigorúbban ellenőrzik majd: minden kukásautó GPS-követőt kap, és egy városházi számítógépen folyamatosan figyeli valaki, milyen tempóban végzi a munkát a köztisztaságért felelős RER Ökológiai Szolgáltató.

A tömbháznegyedekben már elkezdték a nagy szeméttárolók bekerítését. Külföldi mintára a „ketrecekhez” csak a lakók kapnak kulcsot, így elkerülhető, hogy olyanok is bedobják a szemetet, akik nem fizetnek érte, ráadásul a kukázók sem férnek majd hozzá a konténerekhez, magyarázta Bolojan.

2009. november 17.
www.kronika.ro

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.