Háromszék is csatlakozott a Szürkemarha útja nevű programhoz

Új turistavonzó projekt indul Háromszéken: németországi kezdeményezésre Kovászna megye is csatlakozik a Szürkemarha útja elnevezésű programhoz, melynek keretében gasztronómiai különlegességeket, néphagyományokat mutatnának be az érdeklődőknek.

Egy németországi kezdeményezés mentén, nemzetközi program keretében – több megyével együttműködve – indítanák be novembertől a Szürkemarha útja elnevezésű agroturisztikai programot Kovászna megyében.

A programhoz eddig négy székelyföldi egyesület csatlakozott: a sepsiszentgyörgyi, baróti, nagyajtai és gyergyószentmiklósi szervezetek képviselői a Békés megyei Csorváson írták alá az együttműködési szerződést.

A nemzetközi projektet a németországi Dachau AGIL Akciócsoport kezdeményezte, az egykori Oxenweg, vagyis Szürkemarha út felújítására alapozva. Lényege az, hogy határokon átívelő turisztikai útvonalat alakítsanak ki a 14–15. századi, a Kelet- és Nyugat-Európa közti kereskedelmi útvonalak mentén, és gasztronómiai különlegességeket, néphagyományokat mutassanak be az érdeklődőknek. A programhoz eddig Németországon kívül Ausztria és Magyarország csatlakozott.

A csorvási konferencián csatlakozó székelyföldi egyesületek birtokába jutottak azoknak az ismereteknek, amelyeket a Leader-csoport alapító tagjai már elsajátítottak. A három partnerország, amely már régebben dolgozik a program kivitelezésén, kijelölte azokat a témaköröket, amelyekre már pályázni lehet az Európai Unió Leader-programja keretében.

A magyar szürkemarha évszázadokig kedvenc húsfajtának számított Nyugat-Európában. A 14–15. században a magyarországi legelőkről évente több mint 100–200 ezer állatot hajtottak el osztrák, német és olaszországi vágóhidakra. A kereskedelmi útvonalak mentén tehenészek számára épültek csárdák, ahol több nemzet kultúrája találkozott.

Jávorka Levente, a Magyar Szürke Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületének szakembere szerint 300–400 évvel ezelőtt százezres nagyságban tenyésztették a szürkemarhát Erdélyben, Háromszékről és a Barcaságról több tízezer jószágot hajtottak el a németországi Ulmig, Nürnbergig.

Szabó Tibor, az egyik csatlakozó szervezet, a Háromszéki Panziók Egyesületének elnöke elmondta: korábban azt hitték, a program az állattenyésztésről szól. „A Szürkemarha útja program lendületet adna a háromszéki turizmus fejlődésének, hiszen a nyugati turistákat vonzzák a hagyományok, érdeklődnek minden iránt, ami rusztikus” – tette hozzá Szabó. Vajda Lajos, az ASIMCOV háromszéki vállalkozói szövetség ügyvezetője elmondta: kapcsolatot teremtenek a partnerségre hajló Szeben és Fehér megyével.

„A német államnak az a célja, hogy biztosítani tudja azokat a régiókat, ahová majd be tud szállni beruházásokkal. Ebbe a programba csak az a régió tud belépni, ahol a történelmi kutatás kimutatta, hogy volt köze a magyar szürkemarhával történő gazdasági-kereskedelmi és árucsere-forgalomhoz” – mondta Vajda. A csatlakozók szerint az sem kizárt, hogy a térségben több húsállattenyésztő egység is létrejön.


2009. november 12.

www.kronika.ro

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.