A Sóvidék egyik legnagyobb beruházása: Wellnessközpont Parajdon

A környék valaha legnagyobb kaliberű beruházása készül Parajdon, ahol 14 millió euró összköltségű wellness- és gyógyászati központot építenek. A munkálatok most is folynak, hogy év végén egyetlen lejt se kelljen visszautalni a kormánytámogatásból.

Parajdon ekkora idegenforgalmi és gyógyászati beruházás még nem volt” – büszkélkedik a település polgármestere, akivel az épülő wellnesskomplexumot veszszük szemügyre. Bár nagyjából még csak éppen hogy körvonalazódik a kétezer négyzetméteres épület, Bokor Sándor szerint már túl vannak a nehezén, a beruházás több mint 60 százaléka megvalósult. Ha pedig minden jól megy, és a jelenlegi 9,5 millió lej mellé a kormány jövőre is kiutalja az idénre előirányzott öszszegnek a felét, 2010 végére, legkésőbb 2011-re megvalósulhat Parajd és környékének egyik legnagyobb beruházása.

A segítség a kormánytól érkezett
A több, sós-, valamint édesvizű medencét, szaunákat, gőzfürdőt, pezsgőfürdőt, edzőtermet, kádfürdőt, fizikoterápiás részleget magában foglaló komplexum története 2007-re nyúlik vissza. Akkor az idegenforgalmi szakhatóság finanszírozásával a helyi önkormányzat egy gyógyászati központ megépítésére készíttetett előtanulmányt.

„Megvolt a tanulmány, ám itt elakadtunk, hiszen még csak szóba sem jöhetett a kivitelezés. Tárgyaltunk ugyan néhány potenciális beruházóval, de kézzelfogható eredményekre nem jutottunk. Sem európai uniós, sem hazai pályázatok kiírásával nem találkoztunk, ezért valahogy félre is tettük az akkor nagyon merésznek tűnő elképzelésünket” – idézi fel Bokor Sándor. Hozzáteszi: végül tavaly ősszel csillant meg a remény, hogy mégis megvalósulhatnak az elképzelések, az alig két hónap alatt kétszer is a térségbe látogató Traian Băsescu államfőnek megtetszett az elképzelés.

„Elmondtam az államelnöknek, hogy a sóbányának köszönhetően mintegy 400 ezer látogató fordul meg évente Parajdon, de ebből az önkormányzatnak anyagilag szinte semmi haszna nincs. Sérelmeztem, hogy a bánya teljes bevétele Bukarestbe vándorol, nekünk meg nincs pénzünk az egyszerű javításokra sem, fejlesztésről, a turisztikai kínálat bővítéséről nem is beszélve” – részletezte az elöljáró. Végül idén áprilisban a szociáldemokraták és demokrata-liberálisok alkotta Boc-kormány a 426-os rendeletével 9,5 milliós finanszírozást utalt ki a parajdi projektre.


A pénzt elkölteni sem könnyű
Paradox módon a gondok csak ezután kezdődtek, tudjuk meg Bokor Sándortól. Ahhoz, hogy a medencékbe sós termálvíz kerüljön, 1200 méter mélyre kell fúrni. Egy ilyen jellegű munkálat engedélyeztetése az Altalajkincsek Országos Ügynökségénél (ANRM) a bürokratikus lépések betartásával több mint egy évig is elhúzódhat. „Amikor az ANRM-nél elmondtam, hogy nekünk két hét alatt szükségünk van minden jóváhagyásra, előbb kinevettek.

Elmagyarázták, hogy mit miért nem lehet, én meg elmondtam, hogy ha nem látunk neki a munkálatoknak, elúszik a kormánypénz. Ez még nem hatotta meg őket, ezért a nyár óta hetente ott lógok a nyakukon, van, amikor kétszer is megfordulok a fővárosban. Szerencsére Parajdon akad egy pár olyan vállalkozó, aki megérti az ügy fontosságát és segít. Mert a Székelyföldről nem lehet üres kézzel beállítani Bukarestbe” – mosolyodik el sokat sejtetően a polgármester. Némi bonyodalmat okozott a június elején meghirdetett közbeszerzési eljárás is, a kiírás két nagy vesztese – a marosvásárhelyi Izorep és a Benţa Construcţii – ugyanis megóvta a versenytárgyalás eredményét.

Az önkormányzat vezetője viszont elismerően nyilatkozik mindkét mamutcég vezetőjéről, mondván, hogy egy hosszabb beszélgetés nyomán megértették, hogy amennyiben keresztbetesznek a nagyernyei Building Kft.-nek, mely a marosvásárhelyi Geigerrel közösen győztesen került ki a tenderből, Parajdnak ártanak. „Valóban bizonyos hiányosságai voltak a turisztikai minisztérium tervezőintézete által készített dokumentációnak, de amennyiben az óvások elbírálásra kerültek volna, heteket, hónapokat veszítettünk volna. Így is szorít a határidő” – aggódik Bokor Sándor, miközben a kedvező időjárási viszonyokban bízik annak érdekében, hogy megfelelő ütemben haladhassanak a munkálatok, s egyetlen lejt se kelljen visszautalniuk év végén a kormánynak.

Azonban ha a parajdi önkormányzatnak sikerül is elköltenie az idei évre előirányzott teljes összeget, ez még nem oldja meg a beruházás kérdését. A szakemberek számításai szerint 2010-re újabb, mintegy 4-5 millió lejes tételre lenne szükség. A polgármesteri hivatal ebből legfeljebb 1,2 milliót tudna előteremteni.


Bíznak a geológiai tanulmányokban
A komplexum egyébként azért épül a település határában, a Korond-patakon túl, a helyiek által Haromaljának emlegetett kis dombon, mert valamikor azon a környéken találtak sós termálvizet. A középkorúak még emlékeznek arra, hogy a hetvenes években a parajdi sós víz meleg volt. De mint mondják, sajnos ezelőtt mintegy három évtizeddel a föld alatti szűrőberendezés eldugult, és azóta a szabadtéri strand vizét csupán a nyári nap melegíti.

Kérdésünkre, hogy mi szavatolja, hogy a fúrások során ismét sikerül termálvizet találni, Bokor Sándor a geológiai tanulmányokra hivatkozik. Ugyanakkor elismeri, hogy mindaddig, amíg nem tör fel a meleg víz, senki nem lehet százszázalékosan meggyőződve a sikerben. „De, ha kilencvenszázalékos esélyünk is van, azt kár feladni azért a tíz százalékért – állítja Bokor. – Amúgy tényleg kár lenne, ha nem találnánk termálvizet, hisz a sóbánya mellett ez jelentené a fürdő és egyben Parajd aranyát”.

2009. november 27.
www.kronika.ro

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.