Uni√≥s terv a meg√ļjul√≥energia-felhaszn√°l√°s n√∂vel√©s√©√©rt

A megújuló energiaforrások piacának bŇĎvülése jelentŇĎs mértékben vissza fog esni, ha az EU nem tesz azonnali lépéseket a költségek csökkentéséért és a beruházások ösztönzéséért. A Bizottság közleményben fogalmazta meg javaslatait a tárgyban.

Az EU jó úton halad afelé, hogy elérje célját, azaz hogy 2020-ra energiaszükségletének 20%-át megújuló forrásokból fedezze. Ez a törekvés részét képezi annak az átfogó uniós stratégiának, amely az éghajlatváltozást hivatott megfékezni.

Ez mindenképpen jó hír. A szél-, a nap-, a víz-, az árapály-, a geotermikus és a biomassza-energia nagyobb arányú felhasználása csökkenteni fogja az Európai Unió energiaimport-függŇĎségét, és ösztönzŇĎleg hat majd az innovációra és a foglalkoztatásra.

Ugyanakkor azonban az tapasztalható, hogy az ágazati szereplŇĎk meglehetŇĎsen óvatosak, ami a megújulóenergia-termelésbe történŇĎ beruházás növelését illeti. Bizonytalanok azt illetŇĎen, milyen irányt vesz a jövŇĎben az uniós energiapolitika, a megújuló energiaforrások használatával járó költségek pedig nem csökkennek elég gyorsan.

Mindez azzal jár, hogy ha a megújuló energiahordozók ára továbbra is jóval magasabb marad, mint a fosszilis tüzelŇĎanyagoké, akkor a megújuló energiaforrások piacának bŇĎvülése 2020 után várhatóan lelassul.

A megoldáskeresés jegyében az Európai Bizottság közleményt adott ki a megújuló energiaforrásokról, amelyben felvázolja, hogyan lehet az uniós fellépés jobb összehangolása révén csökkenteni a felmerülŇĎ költségeket. A közlemény egyúttal az elsŇĎ lépést jelenti a 2020 utáni idŇĎszakra szóló energiapolitika kialakítása felé vezetŇĎ úton.

A költségeket úgy lehet csökkenteni, ha lendületet kap az uniós energiapiacon folyó verseny. A karbonszegény technológiák térnyerését szolgáló beruházások ösztönzése érdekében fokozatosan meg kell szüntetni a fosszilis tüzelŇĎanyagok felhasználásának támogatását, és módosítani kell az energiaadókat. Ezzel egyidejŇĪleg fokozatosan csökkenteni kell, illetve meg kell szüntetni a megújuló energiaforrások felhasználását elŇĎsegítŇĎ támogatásokat, hiszen arra kell ösztönözni a megújulóenergia-ágazatot, hogy hosszú távon versenyképes legyen, és meg tudja állni a helyét más energiahordozókkal szemben.

Reformok segítségével át kell alakítani a nemzeti támogatási programokat, és a költségcsökkentés szolgálatába kell ŇĎket állítani. Fontos, hogy ezek a programok az EU egészét tekintve összehangoltabbá és egyszerŇĪbbé váljanak, mérsékelve az ágazatra háruló igazgatási költségeket.

További feladatot jelent az Unió számára, hogy ösztönözze a szél- és a napenergia-termelést azokon a helyszíneken, ahol ez költségmegtakarítást eredményez. Az uniós országok így olcsóbban vásárolhatnak szél- és napenergiát más EU-tagállamoktól vagy az Unió határain kívüli országoktól, mintha saját területükön maguk állítanának elŇĎ megújuló energiát.

Forrás: ec.europa.eu

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigor√≠tani k√©sz√ľl a rom√°n korm√°ny a hazai √©s k√ľlf√∂ldi mag√°n- szem√©lyek f√∂ldv√°s√°rl√°s√°nak felt√©teleit, de letett arr√≥l, hogy sz√°z hekt√°ros birtokhat√°rt vezessen be ‚Äď der√ľlt ki egy s√ľrgŇĎss√©gi korm√°nyrendelet tervezet√©bŇĎl, amelyet cs√ľt√∂rt√∂k√∂n ismertetett a rom√°n m√©dia.

H√©t sz√°zal√©kkal nŇĎtt az ipari termel√©s

2012 hasonl√≥ idŇĎszak√°hoz viszony√≠tva az idei esztendŇĎ elsŇĎ kilenc h√≥napj√°ban 7%-kal nŇĎtt az ipari termel√©s, a szezon√°lisan √©s munkanapt√©nyezŇĎvel kiigaz√≠tott index szerint a n√∂veked√©s 6,2%-os volt ‚Äď k√∂z√∂lte p√©nteken az Orsz√°gos Statisztikai Int√©zet (INS).

IMF: stabiliz√°l√≥dik a nemzetk√∂zi p√©nz√ľgyi rendszer

A nemzetk√∂zi p√©nz√ľgyi rendszer √°talakul√°sok sorozat√°n kereszt√ľl halad a nagyobb stabilit√°s fel√© ‚Äď √°llap√≠tja meg a Nemzetk√∂zi Valutaalap okt√≥beri ‚ÄěFiscal Monitor" elemz√©se.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A leg√ļjabb inform√°ci√≥k szerint az √ļj, a 2014 √©s 2020 k√∂z√∂tti idŇĎszakra √©rv√©nyes vid√©kfejleszt√©si tervben nem 11, hanem 14 p√°ly√°zhat√≥ fejezetet ind√≠tanak. Az √ļj vid√©kfejleszt√©si terv elk√©- sz√≠t√©s√©t az osztr√°k GBI Consulting szaktan√°csad√≥ c√©g v√©gzi, mun¬≠k√°j√°ban nyolc rom√°niai int√©zm√©ny √©s mezŇĎgazdas√°gi e- gyetem seg√≠ti. Term√©sze¬≠tesen a terv kidolgoz√°s√°n√°l a szakmi- niszt√©rium adja meg az ir√°nyokat, ŇĎ d√∂nti el, hogy mely p√°ly√°zati ter√ľleteket kezelik majd elsŇĎdlegesen.

M√°r a v√°ls√°g ut√°nra k√©sz√ľl az Eur√≥csoport

A n√©met korm√°nnyal ellent√©tben valamennyi uni√≥s int√©zm√©ny jogi szolg√°lata azon a v√©lem√©nyen van, hogy nem kell EU-szerzŇĎd√©st m√≥dos√≠tani az egys√©ges bankszan√°l√°si mechanizmus l√©trehoz√°s√°hoz. Az EKB aleln√∂ke szerint √°tmenetileg az ESM ny√ļjthatna k√∂lcs√∂nt a majdani bankszan√°l√°si alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az √©lelmiszer√°rak 0,8 sz√°zal√©kos cs√∂kken√©se nyom√°n augusztusban 0,2 sz√°zal√©kkal cs√∂kkentek a fogyaszt√≥i √°rak j√ļliushoz k√©pest, az √©ves infl√°ci√≥s r√°ta 3,67 sz√°zal√©kra esett vissza, mutatnak r√° az Orsz√°gos Statisztikai Hivatal (INS) √°ltal a szerd√°n k√∂zz√©tett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

J√ļlius elsej√©tŇĎl √ļjabb t√©tellel ‚ÄěbŇĎv√ľlt‚ÄĚ a villanysz√°mla. A piaci versenyt√©telnek nevezett elemmel a fogyaszt√≥k a most elkezdŇĎd√∂tt energiapiaci liberaliz√°ci√≥t fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkrimin√°lj√°k a pity√≥ka termelŇĎket, h√≠vt√°k fel a Sepsiszentgy√∂rgyre l√°togat√≥ Daniel Constantin mezŇĎgazdas√°gi miniszter figyelm√©t a termelŇĎk √©s k√©zdiv√°s√°rhelyi kutat√≥√°llom√°s vezetŇĎi.

T√°mogat√°selŇĎleg juhtart√≥ gazd√°knak

H√©tfŇĎtŇĎl a juh- √©s kecsketeny√©sztŇĎ gazd√°k ig√©nyelhetik az √°llataik ut√°n j√°r√≥ t√°mogat√°sok elŇĎlegben t√∂rt√©nŇĎ kifizet√©s√©t, melyre a MezŇĎgazdas√°gi Kifizet√©si √úgyn√∂ks√©g (APIA) min¬≠den nagyobb bankkal ‚Äď Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo ‚Äď szerzŇĎd√∂tt. √Āllatonk√©nt 30 lej ig√©nyelhetŇĎ ‚Äď tudtuk meg Marius Popic√°t√≥l, az int√©zm√©ny aligazgat√≥j√°t√≥l.

V√°ltozhatnak a szarvasmarhatart√°sra vonatkoz√≥ kieg√©sz√≠tŇĎ t√°mogat√°sok

A szarvasmarha-teny√©sztŇĎk szakmai szervezetei m√ļlt szerd√°n tal√°lkoztak a mezŇĎgazdas√°gi miniszt√©rium vezetŇĎs√©g√©vel, Daniel Constantin t√°rcavezetŇĎvel √©s Achim Irimescu √°llamtitk√°rral. A teny√©sztŇĎk r√©sz√©rŇĎl jelen volt a Szarvasmarhatart√≥k Orsz√°gos F√∂der√°ci√≥ja (a h√°romsz√©ki gazd√°kat √Ėtv√∂s M√≥zes k√©pviselte), a Holstein-teny√©sztŇĎk Egyes√ľlete √©s a H√ļsmarhatart√≥k Orsz√°gos Egyes√ľlete.