10.000 eurós támogatás fiatal kezdővállalkozóknak

Ismét megnyílt a lehetőség a 35 évnél fiatalabb vállalkozójelöltek számára, hogy előteremtsék az induló tőkét ötletük megvalósításához. Újból lehet ugyanis pályázni a gazdasági minisztériumnál a 10 ezer eurós vissza nem térítendő hitel elnyerésére.  

Az illetékes hivatal, a Kis- és Középvállalkozások Pályázatait és Programjait Levezető Ügynökség (AIPPIMM) szerdától várja a jelentkezéseket a weboldalán. A program idén a második fázisába érkezett, a 2012-es költségvetés 21 millió lej, célja pedig a fiatalok vállalkozószellemének fejlesztése. Romániában ugyanis 100 fiatalból csak egy kezd saját költségein vállalkozni, szemben a négy a négyből egyes cseh, lengyel vagy magyarországi aránnyal – írja az ügynökség weboldalán. 

Kik jelentkezhetnek? 

Olyan személyek, akik:

- teljes jogképességgel rendelkeznek, és 35 évnél fiatalabbak. A pályázók legfeljebb a cég bejegyzésének kérvényezésekor érhetik el a felső korhatárt. 

- Most először alapítanak céget.

- Eddig még nem kaptak támogatást a program a keretében. 

A támogatás folyósítását követően alapított kisvállalkozásnak legtöbb öt társtulajdonosa lehet, akik eddig még nem vállalkoztak. Az elvárások szerint az alapítók kell vezessék a céget, amelynek legtöbb öt tevékenységi területe (CAEN kódja) lehet.

Mire igényelhető támogatás?

Nem tartozhat ezek közé a pénzügyi közvetítés, biztosítás, ingatlanügylet, szerencsejáték, fegyvergyártás és –kereskedelem, dohánytermékek előállítása és a velük történő kereskedés. Emellett nem kérhető támogatás például a halászati, állattenyésztési vagy a vadászati tevékenységre sem. 

Fülöp Tímea az első forduló nyertesei közé tartozik, 34 ezer lej vissza nem térítendő támogatást kapott, és igényelt bankhitelt is, amelyet szintén megkapott. Valójában akkora összeget ítéltek meg számára, amelyet megpályázott. Tímea egy internetes áruházon keresztül fogja forgalmazni a „hazai tehetséges képzőművészek, divattervezők és kézművesek munkáit. Egyedi, kézzel készített munkákról van szó, amelyek túlmutatnak a hobbi kézművességen, de még a hordható művészet határán vannak, a népművesség kizárva. Egyedi ruhákat, ékszereket, kiegészítőket, babaruhákat, lakberendezési tárgyakat és játékokat lehet majd megtalálni ezen az oldalon. A termékeket gyorspostával szállítjuk 24-48 óra alatt a kliens lakására, fizetni pedig online vagy a gyorsfutárszolgálaton keresztül lehet” – avatott be a részletekbe Tímea. 

A projektnek lesznek járulékos pozitív hatásai is. „A termékek eladásán kívül az a cél, hogy a bolt egy ugródeszkát jelenthessen a tervezőknek ahhoz, hogy szakmai körökben is ismertté válljanak. Ennek megfelelően a projektbe tartozik még – a termékek és a bolt népszerűsítése mellett – a képzőművészek memedzsmentje is” – mesélte az ötletgazda, és hozzátette: "többnyire romániai képzőművészekkel és divattervezőkkel fogok dolgozni, akik még nem feltétlenül elismertek, de tehetségesek, és ezen az üzleten keresztül kipróbálhatják magukat. Például bekerül majd egy kollekció György Eszter táskáiból, de lesz egy női ruhakollekció Kiss Gyöngyvértől, akinek ez lesz az első kollekciója. Érdekességképpen pedig szeretnék majd időszakosan egy-egy külföldi vendég-dizájnert is meghívni, és tőlük is egy-egy kollekciót bemutatni."

Forrás: pénzcsinlálók.ro

 

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.