Városi fórum: Johannes Hahn európai biztos fokozottabb növekedést és munkahelyteremtést vár el a városoktól

Johannes Hahn, a regionális politikáért felelŇĎs biztos közvetlen párbeszédet indít Európa városaival. Az európai strukturális alapok jelenleg az egyik legfontosabb olyan eszköznek számítanak, amelyet a tagállamok fel tudnak használni a növekedés serkentéséhez; és ebben – az európai gazdaságokban betöltött jelentŇĎs szerepük miatt – a városokra különösen nagy hangsúlyt kell fektetni. Az európai népesség közel 70 %-át adó városainkba való hatékony befektetés különösen fontos akkor, amikor a gazdasági válság következtében a fiatalkorúak munkanélküliségi aránya elfogadhatatlanul magasra, mintegy 22 %-ra szökött. A február 16-án, Brüsszelben megrendezendŇĎ elsŇĎ Városi fórumon a Bizottság lehetŇĎséget biztosít a városok számára, hogy véleményezzék a várospolitikára vonatkozóan tavaly októberben benyújtott új javaslatokat, amelyek egyebek között olyan ambiciózus terveket foglalnak magukban, mint például alapok elkülönítését a városok számára, az egyes ágazatok – például a közlekedés és a környezetvédelem – tevékenységeinek összehangolását célzó új, koherensebb megközelítések kidolgozását, vagy a városok innovációban vállalt szerepének ösztönzését. A polgármesterek és a városok, valamint az uniós intézmények képviselŇĎi megbeszéléseket fognak folytatni arról, hogy miként lehetne egy, a városi térségek fejlesztésére irányuló dinamikusabb megközelítés révén elérni az Európa 2020 stratégiában kitŇĪzött célokat.

A rendezvényrŇĎl Hahn biztos a következŇĎket mondta: „A gazdasági és politikai centrumként mŇĪködŇĎ, az uniós lakosság közel 70 %-ának otthont adó városok Európa gazdasági fejlŇĎdésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be. A regionális politika segít abban, hogy valamennyi régió kibontakoztathassa egyedi erŇĎsségeit, ugyanakkor fontos, hogy a városok is teljes mértékben kiaknázhassák a bennük rejlŇĎ lehetŇĎségeket. Az olyan rendezvények révén, mint a Városi fórum, a városok egyenlŇĎ partnerként vehetnek részt Európa gazdaságának helyreállításában.”

Az Európai Bizottság 2014–2020-ra vonatkozó kohéziós politikai javaslatainak célja a várospolitikák stratégiai összehangolásának támogatása annak érdekében, hogy ezáltal erŇĎsödjék a fenntartható városfejlesztés, valamint jelentékenyebb szerep jusson a városoknak az EU legfontosabb befektetési politikájában. Egy „városfejlesztési platform” létrehozása elŇĎsegíti mind a kapacitásépítést, mind pedig a várospolitikák tapasztalatainak uniós szintŇĪ cseréjét.

Forrás: Európai Bizottság

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigor√≠tani k√©sz√ľl a rom√°n korm√°ny a hazai √©s k√ľlf√∂ldi mag√°n- szem√©lyek f√∂ldv√°s√°rl√°s√°nak felt√©teleit, de letett arr√≥l, hogy sz√°z hekt√°ros birtokhat√°rt vezessen be ‚Äď der√ľlt ki egy s√ľrgŇĎss√©gi korm√°nyrendelet tervezet√©bŇĎl, amelyet cs√ľt√∂rt√∂k√∂n ismertetett a rom√°n m√©dia.

H√©t sz√°zal√©kkal nŇĎtt az ipari termel√©s

2012 hasonl√≥ idŇĎszak√°hoz viszony√≠tva az idei esztendŇĎ elsŇĎ kilenc h√≥napj√°ban 7%-kal nŇĎtt az ipari termel√©s, a szezon√°lisan √©s munkanapt√©nyezŇĎvel kiigaz√≠tott index szerint a n√∂veked√©s 6,2%-os volt ‚Äď k√∂z√∂lte p√©nteken az Orsz√°gos Statisztikai Int√©zet (INS).

IMF: stabiliz√°l√≥dik a nemzetk√∂zi p√©nz√ľgyi rendszer

A nemzetk√∂zi p√©nz√ľgyi rendszer √°talakul√°sok sorozat√°n kereszt√ľl halad a nagyobb stabilit√°s fel√© ‚Äď √°llap√≠tja meg a Nemzetk√∂zi Valutaalap okt√≥beri ‚ÄěFiscal Monitor" elemz√©se.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A leg√ļjabb inform√°ci√≥k szerint az √ļj, a 2014 √©s 2020 k√∂z√∂tti idŇĎszakra √©rv√©nyes vid√©kfejleszt√©si tervben nem 11, hanem 14 p√°ly√°zhat√≥ fejezetet ind√≠tanak. Az √ļj vid√©kfejleszt√©si terv elk√©- sz√≠t√©s√©t az osztr√°k GBI Consulting szaktan√°csad√≥ c√©g v√©gzi, mun¬≠k√°j√°ban nyolc rom√°niai int√©zm√©ny √©s mezŇĎgazdas√°gi e- gyetem seg√≠ti. Term√©sze¬≠tesen a terv kidolgoz√°s√°n√°l a szakmi- niszt√©rium adja meg az ir√°nyokat, ŇĎ d√∂nti el, hogy mely p√°ly√°zati ter√ľleteket kezelik majd elsŇĎdlegesen.

M√°r a v√°ls√°g ut√°nra k√©sz√ľl az Eur√≥csoport

A n√©met korm√°nnyal ellent√©tben valamennyi uni√≥s int√©zm√©ny jogi szolg√°lata azon a v√©lem√©nyen van, hogy nem kell EU-szerzŇĎd√©st m√≥dos√≠tani az egys√©ges bankszan√°l√°si mechanizmus l√©trehoz√°s√°hoz. Az EKB aleln√∂ke szerint √°tmenetileg az ESM ny√ļjthatna k√∂lcs√∂nt a majdani bankszan√°l√°si alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az √©lelmiszer√°rak 0,8 sz√°zal√©kos cs√∂kken√©se nyom√°n augusztusban 0,2 sz√°zal√©kkal cs√∂kkentek a fogyaszt√≥i √°rak j√ļliushoz k√©pest, az √©ves infl√°ci√≥s r√°ta 3,67 sz√°zal√©kra esett vissza, mutatnak r√° az Orsz√°gos Statisztikai Hivatal (INS) √°ltal a szerd√°n k√∂zz√©tett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

J√ļlius elsej√©tŇĎl √ļjabb t√©tellel ‚ÄěbŇĎv√ľlt‚ÄĚ a villanysz√°mla. A piaci versenyt√©telnek nevezett elemmel a fogyaszt√≥k a most elkezdŇĎd√∂tt energiapiaci liberaliz√°ci√≥t fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkrimin√°lj√°k a pity√≥ka termelŇĎket, h√≠vt√°k fel a Sepsiszentgy√∂rgyre l√°togat√≥ Daniel Constantin mezŇĎgazdas√°gi miniszter figyelm√©t a termelŇĎk √©s k√©zdiv√°s√°rhelyi kutat√≥√°llom√°s vezetŇĎi.

T√°mogat√°selŇĎleg juhtart√≥ gazd√°knak

H√©tfŇĎtŇĎl a juh- √©s kecsketeny√©sztŇĎ gazd√°k ig√©nyelhetik az √°llataik ut√°n j√°r√≥ t√°mogat√°sok elŇĎlegben t√∂rt√©nŇĎ kifizet√©s√©t, melyre a MezŇĎgazdas√°gi Kifizet√©si √úgyn√∂ks√©g (APIA) min¬≠den nagyobb bankkal ‚Äď Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo ‚Äď szerzŇĎd√∂tt. √Āllatonk√©nt 30 lej ig√©nyelhetŇĎ ‚Äď tudtuk meg Marius Popic√°t√≥l, az int√©zm√©ny aligazgat√≥j√°t√≥l.

V√°ltozhatnak a szarvasmarhatart√°sra vonatkoz√≥ kieg√©sz√≠tŇĎ t√°mogat√°sok

A szarvasmarha-teny√©sztŇĎk szakmai szervezetei m√ļlt szerd√°n tal√°lkoztak a mezŇĎgazdas√°gi miniszt√©rium vezetŇĎs√©g√©vel, Daniel Constantin t√°rcavezetŇĎvel √©s Achim Irimescu √°llamtitk√°rral. A teny√©sztŇĎk r√©sz√©rŇĎl jelen volt a Szarvasmarhatart√≥k Orsz√°gos F√∂der√°ci√≥ja (a h√°romsz√©ki gazd√°kat √Ėtv√∂s M√≥zes k√©pviselte), a Holstein-teny√©sztŇĎk Egyes√ľlete √©s a H√ļsmarhatart√≥k Orsz√°gos Egyes√ľlete.