40 kilométer a kerékpárosok részére Marosvásárhelyen

Marosvásárhely Megyei Jogú Város benyújtotta a Környezetvédelmi és ErdŇĎgazdálkodási Minisztériumhoz a KERÉKPÁROS PÁLYÁK ELHELYEZÉSE MAROSVÁSÁRHELY MUNICÍPIUM TERÜLETÉN elnevezésŇĪ dokumentációt, miután a Municípium Helyi Tanácsa jóváhagyta a Megvalósíthatósági Tanulmányt és a projekt mŇĪszaki-gazdasági mutatóit. Ennek megfelelŇĎen, a pálya teljes hossza 39.045 méter lesz, célja pedig a környezet minŇĎségi javítása a kevésbé szennyezŇĎ szállítás révén, biztonságos keretek között. FŇĎ szándék a a gépkocsik által kibocsátott kipufogógázok okozta légszennyezettség fokának csökkentése (és ennek hatása a környezetre és a lakosság egészségi állapotára). Egy vissza nem térítendŇĎ finanszírozású projektrŇĎl van szó. A projekt összértéke 2.478.863 lej az ÁFÁ-t is beleértve.

A pálya két útvonal mentén valósul majd meg, a következŇĎképpen:

I. Útvonal:

1. Kereskedelmi zóna – Dózsa György út –„Petrom” Benzinkút; 2. „Petrom” Benzinkút –Rampei utca ; 3. Dázsa György út Rampei utcai keresztezŇĎdése– Bodoni úti keresztezŇĎdés; 4. Dózsa György út Bodoni úti keresztezŇĎdés – Rózsák tere - útkeresztezŇĎdés; 5. Rózsák tere; 6. Rózsák tere – Forradalom utca (CńÉlńÉraŇüilor utcai keresztezŇĎdés); 7. Forradalom utca; 8. Forradalom tér; 9. 1989 December 22 sugárút, keresztezŇĎdés a N. Grigorescu utcával – útkeresztezŇĎdés - Székely Mártírok útja; 10. 1989 December 22 sugárút – Gh Marinescu utca keresztezŇĎdése a Székely Mártírok útjával  a vasútig, illetve  a Mihai Eminescu Kulturális Központig; 11. 1989 December 22 sugárút

II. Útvonal:

1. Tudor Vladimirescu negyed, Poklos patak, Jeddi út –ÎnfrńÉŇ£irii utcai keresztezŇĎdés ; 2. Tudor Vladimirescu negyed – Poklos patak – ÎnfrńÉŇ£irii utcai keresztezŇĎdés –NńÉvodari utca; 3. Tudor Vladimirescu negyed – Poklos patak – központi zóna, NńÉvodari utcai keresztezŇĎdés – Szabadság utca; 4. Tudor Vladimirescu negyed – ÎnfrńÉŇ£irii utca; 5. Tudor Vladimirescu negyed – Pandúrok sétánya; 6. BelŇüugului utca; 7. Tamás ErnŇĎ utca;  8.  Üzem utca – CńÉlńÉraŇüilor utca; 9. Kárpátok sétánya; 10. „Maros” szabadidŇĎközpont.   

229 jelzŇĎtáblát (pálya kerékpárosok részére), 93 figyelmeztetŇĎ táblát („Kerékpárosok” – típusú tábla), 38 villanyrendŇĎrt és 15 kerékpár-tárolót fognak felszerelni. A kerékpárosok részére 138 átkelŇĎt létesítenek. 

Forrás: http://www.tirgumures.ro

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigor√≠tani k√©sz√ľl a rom√°n korm√°ny a hazai √©s k√ľlf√∂ldi mag√°n- szem√©lyek f√∂ldv√°s√°rl√°s√°nak felt√©teleit, de letett arr√≥l, hogy sz√°z hekt√°ros birtokhat√°rt vezessen be ‚Äď der√ľlt ki egy s√ľrgŇĎss√©gi korm√°nyrendelet tervezet√©bŇĎl, amelyet cs√ľt√∂rt√∂k√∂n ismertetett a rom√°n m√©dia.

H√©t sz√°zal√©kkal nŇĎtt az ipari termel√©s

2012 hasonl√≥ idŇĎszak√°hoz viszony√≠tva az idei esztendŇĎ elsŇĎ kilenc h√≥napj√°ban 7%-kal nŇĎtt az ipari termel√©s, a szezon√°lisan √©s munkanapt√©nyezŇĎvel kiigaz√≠tott index szerint a n√∂veked√©s 6,2%-os volt ‚Äď k√∂z√∂lte p√©nteken az Orsz√°gos Statisztikai Int√©zet (INS).

IMF: stabiliz√°l√≥dik a nemzetk√∂zi p√©nz√ľgyi rendszer

A nemzetk√∂zi p√©nz√ľgyi rendszer √°talakul√°sok sorozat√°n kereszt√ľl halad a nagyobb stabilit√°s fel√© ‚Äď √°llap√≠tja meg a Nemzetk√∂zi Valutaalap okt√≥beri ‚ÄěFiscal Monitor" elemz√©se.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A leg√ļjabb inform√°ci√≥k szerint az √ļj, a 2014 √©s 2020 k√∂z√∂tti idŇĎszakra √©rv√©nyes vid√©kfejleszt√©si tervben nem 11, hanem 14 p√°ly√°zhat√≥ fejezetet ind√≠tanak. Az √ļj vid√©kfejleszt√©si terv elk√©- sz√≠t√©s√©t az osztr√°k GBI Consulting szaktan√°csad√≥ c√©g v√©gzi, mun¬≠k√°j√°ban nyolc rom√°niai int√©zm√©ny √©s mezŇĎgazdas√°gi e- gyetem seg√≠ti. Term√©sze¬≠tesen a terv kidolgoz√°s√°n√°l a szakmi- niszt√©rium adja meg az ir√°nyokat, ŇĎ d√∂nti el, hogy mely p√°ly√°zati ter√ľleteket kezelik majd elsŇĎdlegesen.

M√°r a v√°ls√°g ut√°nra k√©sz√ľl az Eur√≥csoport

A n√©met korm√°nnyal ellent√©tben valamennyi uni√≥s int√©zm√©ny jogi szolg√°lata azon a v√©lem√©nyen van, hogy nem kell EU-szerzŇĎd√©st m√≥dos√≠tani az egys√©ges bankszan√°l√°si mechanizmus l√©trehoz√°s√°hoz. Az EKB aleln√∂ke szerint √°tmenetileg az ESM ny√ļjthatna k√∂lcs√∂nt a majdani bankszan√°l√°si alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az √©lelmiszer√°rak 0,8 sz√°zal√©kos cs√∂kken√©se nyom√°n augusztusban 0,2 sz√°zal√©kkal cs√∂kkentek a fogyaszt√≥i √°rak j√ļliushoz k√©pest, az √©ves infl√°ci√≥s r√°ta 3,67 sz√°zal√©kra esett vissza, mutatnak r√° az Orsz√°gos Statisztikai Hivatal (INS) √°ltal a szerd√°n k√∂zz√©tett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

J√ļlius elsej√©tŇĎl √ļjabb t√©tellel ‚ÄěbŇĎv√ľlt‚ÄĚ a villanysz√°mla. A piaci versenyt√©telnek nevezett elemmel a fogyaszt√≥k a most elkezdŇĎd√∂tt energiapiaci liberaliz√°ci√≥t fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkrimin√°lj√°k a pity√≥ka termelŇĎket, h√≠vt√°k fel a Sepsiszentgy√∂rgyre l√°togat√≥ Daniel Constantin mezŇĎgazdas√°gi miniszter figyelm√©t a termelŇĎk √©s k√©zdiv√°s√°rhelyi kutat√≥√°llom√°s vezetŇĎi.

T√°mogat√°selŇĎleg juhtart√≥ gazd√°knak

H√©tfŇĎtŇĎl a juh- √©s kecsketeny√©sztŇĎ gazd√°k ig√©nyelhetik az √°llataik ut√°n j√°r√≥ t√°mogat√°sok elŇĎlegben t√∂rt√©nŇĎ kifizet√©s√©t, melyre a MezŇĎgazdas√°gi Kifizet√©si √úgyn√∂ks√©g (APIA) min¬≠den nagyobb bankkal ‚Äď Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo ‚Äď szerzŇĎd√∂tt. √Āllatonk√©nt 30 lej ig√©nyelhetŇĎ ‚Äď tudtuk meg Marius Popic√°t√≥l, az int√©zm√©ny aligazgat√≥j√°t√≥l.

V√°ltozhatnak a szarvasmarhatart√°sra vonatkoz√≥ kieg√©sz√≠tŇĎ t√°mogat√°sok

A szarvasmarha-teny√©sztŇĎk szakmai szervezetei m√ļlt szerd√°n tal√°lkoztak a mezŇĎgazdas√°gi miniszt√©rium vezetŇĎs√©g√©vel, Daniel Constantin t√°rcavezetŇĎvel √©s Achim Irimescu √°llamtitk√°rral. A teny√©sztŇĎk r√©sz√©rŇĎl jelen volt a Szarvasmarhatart√≥k Orsz√°gos F√∂der√°ci√≥ja (a h√°romsz√©ki gazd√°kat √Ėtv√∂s M√≥zes k√©pviselte), a Holstein-teny√©sztŇĎk Egyes√ľlete √©s a H√ļsmarhatart√≥k Orsz√°gos Egyes√ľlete.