268,4 milli√≥ eur√≥ 202 √ļj k√∂rnyezeti projektre

Az Európai Bizottság jóváhagyta 202 új projekt finanszírozását az Unió LIFE+ környezetvédelmi programjának keretében. A projektek a természetvédelemmel, a környezetvédelmi politikával, az éghajlatváltozással, valamint a környezetre vonatkozó tájékoztatással és kommunikációval kapcsolatos tevékenységekre terjednek ki. A projektek összesen 516 millió eurós befektetést jelentenek, amelyhez az Európai Unió 268,4 millió euróval járul hozzá.

Janez Potońćnik környezetvédelmi biztos így fogalmazott: „A LIFE program és az élŇĎhelyvédelmi irányelv 20. évfordulójának évében örömmel jelenthetem be, hogy az Unió az idén is támogatja az Európa-szerte megvalósuló színvonalas környezetvédelmi projekteket. A legújabb LIFE+ projektek továbbviszik a természetmegŇĎrzésre, a környezet javítására és az éghajlatváltozás kezelésére irányuló, innovatív és a legjobb gyakorlattal kapcsolatos intézkedések húsz évvel ezelŇĎtt megkezdett tendenciáját.”

A legutóbbi felhívásra, amely 2011 júliusáig állt nyitva, a 27 tagállamból 1 078 pályázat érkezett a Bizottsághoz. Ezek közül 202-t választottak ki társfinanszírozásra a program alábbi három összetevŇĎjén keresztül: LIFE+ természet és biodiverzitás, LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás, valamint LIFE+ információ és kommunikáció.

A LIFE+ természet és biodiverzitás körébe tartozó projektek a veszélyeztetett fajok és élŇĎhelyek védettségi állapotának javítására irányulnak. A Bizottság a környezetvédelmi szervezetek, kormányzati szervek és egyéb társulások által létrehozott partnerségek 268 javaslata közül 76 projekthez nyújt támogatást. A 22 tagállamban összesen 241,8 millió eurós összbefektetést jelentŇĎ projektek finanszírozásához az Európai Unió 136 millió eurót biztosít. A projektek közül 71 olyan természetvédelmi projekt, amely a madár- és/vagy az élŇĎhelyvédelmi irányelv végrehajtásához és a Natura 2000 hálózat fenntartásához járul hozzá. A maradék öt projekt biodiverzitással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

A LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás keretében olyan kísérleti projektek megvalósítására kerül sor, amelyek innovatív szakpolitikai ötletek, technológiák, módszerek és eszközök fejlesztését szolgálják. A Bizottság a köz- és a magánszektorbeli szervezetek által benyújtott 607 javaslat közül 113 projekt részére ítélt meg támogatást. A nyertes projektek összesen 258,4 millió eurós befektetést jelentenek, amelyhez az Európai Unió mintegy 124,4 millió euróval járul hozzá.

Ebben a kategóriában a Bizottság több mint 31,4 millió eurót nyújt 23, közvetlenül az éghajlatváltozással foglalkozó projekthez, melyek összköltségvetése 67,8 millió euró. Ezen kívül számos egyéb projekt más témákon keresztül közvetetten fog kihatni az üvegházhatást elŇĎidézŇĎ gázkibocsátásokra. A hulladék és a víz, amelyek szintén kiemelt jelentŇĎségŇĪ területek, 29, illetve 19 kiválasztott projekt témái.

A LIFE+ információ és kommunikáció a környezetvédelemi kérdésekkel kapcsolatos ismeretterjesztŇĎ és figyelemfelkeltŇĎ projekteket, valamint az erdŇĎtüzek megelŇĎzését szolgáló képzéseket és tudatosságnövelŇĎ intézkedéseket foglalja magában. A Bizottság a köz- és a magánszférában mŇĪködŇĎ természet- és/vagy környezetvédelmi szervezetek által benyújtott 203 javaslat közül 13 projektet támogat. A kilenc tagállamban megvalósítandó, 16,2 millió eurós összbefektetést jelentŇĎ projektek finanszírozásához az Európai Unió hozzávetŇĎleg 7,2 millió eurót biztosít.

Forrás: Európai Bizottság

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigor√≠tani k√©sz√ľl a rom√°n korm√°ny a hazai √©s k√ľlf√∂ldi mag√°n- szem√©lyek f√∂ldv√°s√°rl√°s√°nak felt√©teleit, de letett arr√≥l, hogy sz√°z hekt√°ros birtokhat√°rt vezessen be ‚Äď der√ľlt ki egy s√ľrgŇĎss√©gi korm√°nyrendelet tervezet√©bŇĎl, amelyet cs√ľt√∂rt√∂k√∂n ismertetett a rom√°n m√©dia.

H√©t sz√°zal√©kkal nŇĎtt az ipari termel√©s

2012 hasonl√≥ idŇĎszak√°hoz viszony√≠tva az idei esztendŇĎ elsŇĎ kilenc h√≥napj√°ban 7%-kal nŇĎtt az ipari termel√©s, a szezon√°lisan √©s munkanapt√©nyezŇĎvel kiigaz√≠tott index szerint a n√∂veked√©s 6,2%-os volt ‚Äď k√∂z√∂lte p√©nteken az Orsz√°gos Statisztikai Int√©zet (INS).

IMF: stabiliz√°l√≥dik a nemzetk√∂zi p√©nz√ľgyi rendszer

A nemzetk√∂zi p√©nz√ľgyi rendszer √°talakul√°sok sorozat√°n kereszt√ľl halad a nagyobb stabilit√°s fel√© ‚Äď √°llap√≠tja meg a Nemzetk√∂zi Valutaalap okt√≥beri ‚ÄěFiscal Monitor" elemz√©se.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A leg√ļjabb inform√°ci√≥k szerint az √ļj, a 2014 √©s 2020 k√∂z√∂tti idŇĎszakra √©rv√©nyes vid√©kfejleszt√©si tervben nem 11, hanem 14 p√°ly√°zhat√≥ fejezetet ind√≠tanak. Az √ļj vid√©kfejleszt√©si terv elk√©- sz√≠t√©s√©t az osztr√°k GBI Consulting szaktan√°csad√≥ c√©g v√©gzi, mun¬≠k√°j√°ban nyolc rom√°niai int√©zm√©ny √©s mezŇĎgazdas√°gi e- gyetem seg√≠ti. Term√©sze¬≠tesen a terv kidolgoz√°s√°n√°l a szakmi- niszt√©rium adja meg az ir√°nyokat, ŇĎ d√∂nti el, hogy mely p√°ly√°zati ter√ľleteket kezelik majd elsŇĎdlegesen.

M√°r a v√°ls√°g ut√°nra k√©sz√ľl az Eur√≥csoport

A n√©met korm√°nnyal ellent√©tben valamennyi uni√≥s int√©zm√©ny jogi szolg√°lata azon a v√©lem√©nyen van, hogy nem kell EU-szerzŇĎd√©st m√≥dos√≠tani az egys√©ges bankszan√°l√°si mechanizmus l√©trehoz√°s√°hoz. Az EKB aleln√∂ke szerint √°tmenetileg az ESM ny√ļjthatna k√∂lcs√∂nt a majdani bankszan√°l√°si alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az √©lelmiszer√°rak 0,8 sz√°zal√©kos cs√∂kken√©se nyom√°n augusztusban 0,2 sz√°zal√©kkal cs√∂kkentek a fogyaszt√≥i √°rak j√ļliushoz k√©pest, az √©ves infl√°ci√≥s r√°ta 3,67 sz√°zal√©kra esett vissza, mutatnak r√° az Orsz√°gos Statisztikai Hivatal (INS) √°ltal a szerd√°n k√∂zz√©tett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

J√ļlius elsej√©tŇĎl √ļjabb t√©tellel ‚ÄěbŇĎv√ľlt‚ÄĚ a villanysz√°mla. A piaci versenyt√©telnek nevezett elemmel a fogyaszt√≥k a most elkezdŇĎd√∂tt energiapiaci liberaliz√°ci√≥t fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkrimin√°lj√°k a pity√≥ka termelŇĎket, h√≠vt√°k fel a Sepsiszentgy√∂rgyre l√°togat√≥ Daniel Constantin mezŇĎgazdas√°gi miniszter figyelm√©t a termelŇĎk √©s k√©zdiv√°s√°rhelyi kutat√≥√°llom√°s vezetŇĎi.

T√°mogat√°selŇĎleg juhtart√≥ gazd√°knak

H√©tfŇĎtŇĎl a juh- √©s kecsketeny√©sztŇĎ gazd√°k ig√©nyelhetik az √°llataik ut√°n j√°r√≥ t√°mogat√°sok elŇĎlegben t√∂rt√©nŇĎ kifizet√©s√©t, melyre a MezŇĎgazdas√°gi Kifizet√©si √úgyn√∂ks√©g (APIA) min¬≠den nagyobb bankkal ‚Äď Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo ‚Äď szerzŇĎd√∂tt. √Āllatonk√©nt 30 lej ig√©nyelhetŇĎ ‚Äď tudtuk meg Marius Popic√°t√≥l, az int√©zm√©ny aligazgat√≥j√°t√≥l.

V√°ltozhatnak a szarvasmarhatart√°sra vonatkoz√≥ kieg√©sz√≠tŇĎ t√°mogat√°sok

A szarvasmarha-teny√©sztŇĎk szakmai szervezetei m√ļlt szerd√°n tal√°lkoztak a mezŇĎgazdas√°gi miniszt√©rium vezetŇĎs√©g√©vel, Daniel Constantin t√°rcavezetŇĎvel √©s Achim Irimescu √°llamtitk√°rral. A teny√©sztŇĎk r√©sz√©rŇĎl jelen volt a Szarvasmarhatart√≥k Orsz√°gos F√∂der√°ci√≥ja (a h√°romsz√©ki gazd√°kat √Ėtv√∂s M√≥zes k√©pviselte), a Holstein-teny√©sztŇĎk Egyes√ľlete √©s a H√ļsmarhatart√≥k Orsz√°gos Egyes√ľlete.