Zöld energia – egy követendő példa

 

Egy alig 2800 lelkes falu, a Pest megye déli részén elterülő Újszilvás nyerte el 2011-ben a Magyarországi Falumegújítási Díj első helyezését. Egy 1700 napelemből álló zöld energia erőmű egy év alatt 630 ezer kilowatt energiát termel Újszilváson.

(…) Ez a folyamat Újszilváson egy évtizede vette kezdetét. Akkoriban határozták el, hogy másutt talán szokatlan, „alternatív” megoldásokat keresnek, mégpedig szigorúan a környezeti fenntarthatóság jegyében, és amiben lehet, saját lábukra állnak. A lakosság és a vállalkozók bevonásával sikeresen pályáznak főként műszaki és infrastrukturális beruházásokra, amelyek eredménye a ma élők kényelmét szolgálja, ugyanakkor unokáik jövőjét is megalapozza.

Bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, máshonnan származó szolgáltató bevonása helyett megalapították például az Újszilvás Kommunális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-t, amely Újszilváson teljesített feladatai mellet még hat másik, környékbeli településen végzi el közmegelégedésre a hulladékszállítást. Nem milliárdos vállalkozásra kell gondolnunk, azonban a stabil árbevétel az önkormányzat nem elhanyagolható forrása. Az idősek házában napenergia állítja elő a meleg vizet, egyben a fűtésre is rásegít. A „nagy ugrást” azonban a novemberben munkába állított, zöldáramot termelő napenergia-erőmű jelentette, amely Magyarország legnagyobb, 400 kW villamos teljesítményű fotovoltaikus napelemes rendszere.

(…) A naperőművet a magyar E-OS Innovatív Zrt. építette meg a német Iliotec bevonásával 618 millió forintért. Honnan volt egy magyarországi kistelepülésnek ennyi pénze? Nem volt! Pályáztak és nyertek. 432 milliót az EU és a magyar állam biztosított, a még így sem jelentéktelen saját erőre pedig a néhány évvel ezelőtti kötvénykibocsátás nyújtott fedezetet. Ezzel együtt a tervet el kellet fogadnia mindenekelőtt Újszilvás önkormányzatának. A képviselők egyértelműen igennel szavaztak. Az odáig vezető utat a polgármester szerint a bizalom és a korábbi eredmények kövezték ki. A képviselő-testületet ugyanis innovatív – megújulásra hajlamos – szemlélet jellemzi. Másként nem valósulhatott volna meg – a Norvég Alap pályázatát elnyerve – két évvel ezelőtt a nemzetgazdasági mintaprojektnek számító geotermikus rendszer, amellyel két legyet ütöttek egy csapásra. Megbízhatóan megoldották Újszilvás vízellátását és közintézményeik fűtését. A 445 méter mélyből feltörő, 33 Celsius-fokos termálvíz hét hőszivattyú közbeiktatásával fűti a polgármesteri hivatalt, a kultúrházat és könyvtárat, az iskolát a tornacsarnokkal együtt, az óvodát, a közkonyhát. A víz ezek után – immár fogyasztható, 16 fokosra lehűlve – jut a községi vízműbe, ahonnan a település ivóvizét szolgáltatják.

Forrás: kronika.ro

 

Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magán- személyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Hét százalékkal nőtt az ipari termelés

2012 hasonló időszakához viszonyítva az idei esztendő első kilenc hónapjában 7%-kal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint a növekedés 6,2%-os volt – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

IMF: stabilizálódik a nemzetközi pénzügyi rendszer

A nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulások sorozatán keresztül halad a nagyobb stabilitás felé – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap októberi „Fiscal Monitor" elemzése.

Emelik a vidékfejlesztési tervben pályázható fejezetek számát

A legújabb információk szerint az új, a 2014 és 2020 közötti időszakra érvényes vidékfejlesztési tervben nem 11, hanem 14 pályázható fejezetet indítanak. Az új vidékfejlesztési terv elké- szítését az osztrák GBI Consulting szaktanácsadó cég végzi, mun­kájában nyolc romániai intézmény és mezőgazdasági e- gyetem segíti. Természe­tesen a terv kidolgozásánál a szakmi- nisztérium adja meg az irányokat, ő dönti el, hogy mely pályázati területeket kezelik majd elsődlegesen.

Már a válság utánra készül az Eurócsoport

A német kormánnyal ellentétben valamennyi uniós intézmény jogi szolgálata azon a véleményen van, hogy nem kell EU-szerződést módosítani az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozásához. Az EKB alelnöke szerint átmenetileg az ESM nyújthatna kölcsönt a majdani bankszanálási alapnak.

Csökkentek a fogyasztói árak

Az élelmiszerárak 0,8 százalékos csökkenése nyomán augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliushoz képest, az éves inflációs ráta 3,67 százalékra esett vissza, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által a szerdán közzétett adatok.

Az energiapiaci liberalizáció ára

Július elsejétől újabb tétellel „bővült” a villanyszámla. A piaci versenytételnek nevezett elemmel a fogyasztók a most elkezdődött energiapiaci liberalizációt fizetik meg.

Háromszéken teret veszít a krumplitermelés

Diszkriminálják a pityóka termelőket, hívták fel a Sepsiszentgyörgyre látogató Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter figyelmét a termelők és kézdivásárhelyi kutatóállomás vezetői.

Támogatáselőleg juhtartó gazdáknak

Hétfőtől a juh- és kecsketenyésztő gazdák igényelhetik az állataik után járó támogatások előlegben történő kifizetését, melyre a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) min­den nagyobb bankkal – Transilvania, Raiffeisen, BCR, BRD, OTP, CEC, ProCredit, Intesa Saopaolo – szerződött. Állatonként 30 lej igényelhető – tudtuk meg Marius Popicától, az intézmény aligazgatójától.

Változhatnak a szarvasmarhatartásra vonatkozó kiegészítő támogatások

A szarvasmarha-tenyésztők szakmai szervezetei múlt szerdán találkoztak a mezőgazdasági minisztérium vezetőségével, Daniel Constantin tárcavezetővel és Achim Irimescu államtitkárral. A tenyésztők részéről jelen volt a Szarvasmarhatartók Országos Föderációja (a háromszéki gazdákat Ötvös Mózes képviselte), a Holstein-tenyésztők Egyesülete és a Húsmarhatartók Országos Egyesülete.